POTROŠNJA

Od svake plaće za Vladu FBiH ide 16 KM

'ZA POKBIH/nerazmjerno male prijave poreza na jednoj strani i veliko bogastvo na drugoj strani su razlog zbog kojeg ce inspektori provjeravati gradane/snimio>dalibor ravic mito korupcija novac euro'
Foto: ''
23.11.2013.
u 10:25

Oni koji žive u Federaciji BiH imaju veće namete na plaću od građana u RS-u

Ako ste sretnik i imate posao, a još pritom vam poslodavac redovito isplaćuje zarađenu plaću, vjerojatno znate da ste uz svoju plaću morali zaraditi i za mirovinsko, zdravstveno, školstvo, rad vlade.... U konačnici, od vaše bruto plaće, pojedini iznosi otišli su na još deset računa, a vama je ostala neto plaća.

Nameti na plaću

Koliko novca i na koju stavku? Najprije to ovisi i o tome gdje živite. Općenito, oni koji žive u Federaciji BiH imaju veće namete na plaću od građana u RS-u. Tako, poslodavac koji radniku Federacije isplati 829 KM, koliko iznosi prosječna plaća, na ime dažbina mora uplatiti još 601 KM na razne fondove i račune, što je dodatak na neto plaću od 72,50 posto. Na isto toliku plaću u Republici Srpskoj izdvaja se 546 KM, dakle 65,86 posto na neto plaću. Dakle, radnik dobiva 829 KM, a poslodavca u FBiH to radno mjesto košta 1430 KM, a u RS-u 1375 maraka. Tako, poslodavac u RS-u zasad izdvaja manje 55 KM za prosječnu plaću svakog radnika. Na osnovi podataka Fondacije Centra za zastupanje građanskih interesa (CPI) iz Sarajeva, a koja je pokrenula aplikaciju “porezni kalkulator”, donosimo vam na koje sve stavke ide teško zarađen novac radnika i u kojem iznosu. Pored mirovina i zdravstva, za koje je i normalno da ide najviše novca u oba entiteta, da se uočiti da je u RS-u treća stavka po veličini financiranje Vlade, dok je u Federaciji na trećem mjestu obrazovanje. Iako iz stavke o izdvajanju za obrazovanje bi se dalo zaključiti da prosvjetari u Federaciji zarađuju daleko više, plaće i standard ove kategorije u FBiH to demantiraju. Gdje ide novac za obrazovanje? Upućeni tvrde kako je obrazovni sustav u Federaciji daleko neracionalniji. Iznimno loš odnos, vrijedi za oba entiteta, je kultura, ali i zaštita okoliša. Tako u FBiH radnik na kulturu mjesečno u prosjeku izdvoji deset feninga, a za okoliš nijedan fening. U RS-u se za ove dvije stavke izdvoji skoro jedna marka, točnije 87 feninga.

Više novca za Vladu

Uspoređujući uplaćene iznose da se primijetiti kako u RS-u više cijene svoju vladu. Zapravo, za rad Vlade izdvajaju 3,5 puta više novca od građana u FBiH. Za kulturu i religiju u RS-u daju peterostruko više. A tek za razvoj gospodarstva izdvajaju čak 16 puta više od kolega u FBiH. Za razliku od njih, u FBiH više izdvajaju za školstvo, i to dvostruko više. I ulice u Federaciji morale bi biti bolje nego u Republici Srpskoj jer se na tu stavku uplaćuje devet puta više. Izdvajaju više i za sigurnost, zdravstvo i mirovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije