austrijski ministar potvrdio

Od svibnja počinje raspodjela cjepiva iz EU za Balkan, najviše će dobiti BiH

pfizer
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
20.04.2021.
u 08:18

Austrija će u narednim mjesecima iz EU usmjeriti 651.000 doza cjepiva Pfizer/BioNTech na Zapadni Balkan, a od toga će BiH pripasti najviše - 214.000.

Austrija je izjavila da planira do kolovoza usmjeriti 651.000 doza Pfizer/BioNTech cjepiva protiv koronavirusa u šest zemalja Zapadnog Balkana kao dio plana Europske unije za pružanje pomoći susjednim zemljama i Africi.

Europska komisija je iznijela svoje planove mehanizma za razmjenu cjepiva još u siječnju. Tada je priopćeno da će Austrija biti koordinator tog mehanizma za Zapadni Balkan.

Reuters piše da Srbija ima jednu od najviših stopa cjepljenja u Europi, dok je s druge strane nedostatak cjepiva doveo i do prosvjeda u BiH.

"Ovom inicijativom pokazujemo da ne ostavljamo regiju iza sebe", rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg na konferenciji za novinare, piše Klix.ba. 

Austrija je pregovarala o sporazumima između Pfizer/BioNTecha i zemalja primatelja, priopćilo je austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova. Cjepiva će se plaćati iz fondova pomoći EU zemljama kandidatima za EU i potencijalnim kandidatima.

"Ovo nema apsolutno nikakve veze s cjepivima u Austriji i drugim državama članicama EU", rekao je Schallenberg, čija se vlada suočava sa sve većom frustracijom javnosti zbog sporog tempa cjempljenja. 

"Te doze nisu iz nacionalne kvote. To su doze cjepiva koje je EU izričito osigurala u svrhu prenošenja na partnere", dodao je.

Cjepiva će se distribuirati od početka svibnja prema potrebama država. BiH će dobiti najveći udio sa 214.000 doza, slijede Albanija sa 145.000 i Sjeverna Makedonija sa 119.000. Srbija je posljednja sa 36.000.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je prošli tjedan dalo suglasnost za kupovinu 200 tisuća Pfizerovih cjepiva koje će biti plaćene sredstvima iz IPA fondova.

Na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova dana je suglasnost za zaključivanje međunarodnog sporazuma o nabavci cjepiva između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine, a odnosi se na cjepiva Pfizer/BioNTech.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?