Mirko Šarović

Odluka Kosova da poveća takse na proizvode iz BiH se ne može tolerirati

Mirko Šarović
07.11.2018.
u 10:29

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je za Klix.ba da odluka Kosova o povećanju takse na 10 posto na sve uvezene proizvode iz BiH predstavlja presedan i da se ne može tolerirati.

Jučer je Vlada Kosova usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Mjera podrazumijeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH.

Šarović ističe da je odluka Vlade Kosova u potpunosti suprotna osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e i nema utemeljenja.

"Iako nemamo sve detalje odluke Vlade u Prištini, mi smo kao Ministarstvo dobili pisanu odluku. Zaista ocjenjujemo da se radi o odluci bez presedana kada je riječ o regionalnom CEFTA sporazumu", kazao je on i dodao da taksa od 10 posto na sve proizvode iz BiH direktno udara u temlje osnovnih princpa slobodne trgovine u okviru CEFTA strana. 

"Kosovo samo sebe izolira iz te zajednice. Mi ćemo tražiti hitnu reakciju CEFTA tajništva i drugih nadležnih tijela koja se bave pitanjima barijera u okviru CEFTA strane", kazao je Šarović.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je obavijestilo Europsku komisiju, a Šarović kaže da će biti preispitano učešće izaslanstva BiH na narednom CEFTA sastanku.

"Svakako da ćemo preispitati učešće BiH na idućem ministarskom CEFTA sastanku u Prištini koji se treba održati za mjesec. Ovakva mjera je za nas potpuno neprihvatljiva i mislim da ovo nije prvi put da kosovske institucije istrčavaju i krše CEFTA-u", dodao je Šarović. 

Premijer Kosova Ramush Haradinaj ovu je mjeru obrazložio kao zaštitnu za kosovsko gospodarstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije