svi na gubitku

Odluka Kosova dovodi u pitanje opstanak bh. izvoznika!

izvoz
22.11.2018.
u 15:15

Bosna i Hercegovina na Kosovo je u prošloj godini izvezla robe u vrijednosti od 163 milijuna KM, zbog čega će odluka kosovskih vlasti za uvođenjem stopostotnih carina bh. proizvođačima nanijeti nepopravljivu štetu gospodarstvu BiH, ali i Kosova.

Iz BiH se na Kosovo najviše izvoze metali i rude, kao i proizvodi dobiveni od tih materijala, a potom agroindustrijski proizvodi, drvo, papir i namještaj.

Ekonomisti ističu da su na gubitku svi, te da ovakve odluke nemaju nikakve veze s ekonomijom, već da se radi isključivo političkim motivima, piše Radio Sarajevo. 

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH od siječnja do listopada ove godine, bh. tvrtke su na Kosovo izvezli proizvoda u vrijednosti od 131 milijun maraka, dok je u BiH uvezeno svega 14 milijuna KM vrijednosti robe.

Ključno pitanje bh. političarima jeste kako namjeravaju zaštititi gospodarstvenike koji imaju dugoročne ugovore o izvozu na Kosovo, a koji su svoju proizvodnju prilagodili zahtjevima Kosova, odnosno potražnjom njihovog tržišta.

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ovim povodom kazala je da Kosovo hitno mora povući carine jer krši CEFTA ugovor.

„Carine predstavljaju kršenje CEFTA ugovora i slova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Eurospke unije i Kosova“, napomenula je Mogherini.

Prema njezinoj ocjeni, odluka Vlade Kosova dodatno pogoršava situaciju koja je uslijedila inicijalnim uvođenjem carinskih tarifa od 10 posto prošli tjedan. 

Ekonomist Admir Čavalić kazao je za Radio Sarajevo da je svima jasno da je ovo politička a ne ekonomska odluka.

„Bilo kakve trgovinske barijere između BiH i Kosova zaista štete gospodarstvu obje zemlje. Zabluda je da ovo pitanje promatramo jednostrano. Ako pogledamo strukturu izvoza iz BiH na Kosovo vidjet ćemo da značajan dio obuhvaćaju industrijski proizvodi, što znači da mi radimo izvoz na principu biznis to biznis, odnosno jačamo gospodarstvo te države“, pojasnio je Čavalić.

Dodao je da Kosovo ovim učinio i sebi „medvjeđu uslugu“ i na dugi rok ovo šteti i njihovim gospodarstvenicima. 

„Postoje informacije da će gospodarstvenici Kosova koji su uvozili proiozvode iz BiH lobirati da se ove mjere uklone. S druge strane, kad govorimo o gospodarstvenicima iz BiH, ovo će nanijeti direktnu i značajnu štetu njihovom poslovanju. Uz stopostotne carine naši proizvodi postaju nekonkurentni“, naglasio je Čavalić.

Prema njegovim riječima, za nadati je se da će ova politička odluka kratko trajati i da će zdrav razum prevladati.

„Optimist sam, ali sad je najteže našim izvoznicima koji su svoje poslovanje fokusirali na izvozu na Kosovo. Oni su ugroženi i pitanje je hoće li uopće opstati. Nažalost, plitkost razmišljanja političara u regiji nanosi štetu gospodarstvenicima, ali i građanima Kosova koji će morati neke proizvode značajno skuplje plaćati“, zaključio je Čavalić.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije