DAN D Vijeće sigurnosti danas odlučuje o prihvaćanju rezolucije, Izetbegović lobirao u Londonu

Odluka o rezoluciji dok se traži distrikt za Srebrenicu

srebrenica
Foto: VL FOTO
07.07.2015.
u 10:30

Predstavnici Rusije mogu vetom zaustaviti donošenje britanske rezolucije o osudi genocida u Srebrenici

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) danas bi trebalo glasovati o prijedlogu rezolucije o osudi genocida u Srebrenici. Njegovo prihvaćanje mogao bi zaustaviti samo veto Rusije ili neke od pet stalnih zemalja članica VS. Prihvaćanje rezolucije jučer je u Londonu, koji je pokrenuo inicijativu o njezinu donošenju, potaknuo bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Snažno podržavam ovu rezoluciju (o Srebrenici) jer obilježava godišnjicu s poštovanjem i na diskretan način odaje počast žrtvama, pokazujući solidarnost s preživjelima, podsjećajući svijet na strašne posljedice odsustva reakcije pred sam genocid”, rekao je jučer u Londonu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na komemoraciji posvećenoj žrtvama srebreničkog masakra, upriličenoj pod pokroviteljstvom britanske vlade. Izetbegović je u Londonu imao i poseban susret s britanskim premijerom Davidom Cameronom. U govoru održanom u Westminsterskoj opatiji istaknuo je da se danas vodi bitka u BiH između onih koji nastoje oživiti pluralistički karakter i tolerantni duh u društvu i onih koji rade na učvršćivanju i produbljivanju etničkih podjela stvorenih silom i zločinima.

“Oni i dalje sanjaju o završetku političkog projekta Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji se pokazao kao katastrofalan za BiH i cijelu regiju”, kazao je Izetbegović očito aludirajući na secesionističke izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Istodobno, Sabor Islamske zajednice BiH jučer je zatražio od međunarodne zajednice da uspostavi distrikt Srebrenicu na prostoru više općina u istočnoj Bosni gdje su uglavnom živjele žrtve genocida nad Bošnjacima počinjenog u ljeto 1995. godine.

Komentara 1

Avatar varešak
varešak
08:28 08.07.2015.

Usvojila se ili ne rezolucija ili ne Srebrenica će u svjetskoj povijesti ostati upisanakao mjesto gdje jeizvršen največi genocid poslije frugog svjetskog rata,sviđalo se to ili ne Dačiću i kompaniji.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?