Mostar

Održan okrugli stol o provedbi Zakona o zabrani diskriminacije

12.10.2016.
u 08:00

Centar za ljudska prava u Mostaru organizirao je jučer u ovome gradu okrugli stol o temi “Zabrana diskriminacije i ravnopravnost spolova - provedbeni antidiskriminacijski akti”.

Ivana Stipanović je uime Centra za ljudska prava u izjavi za medije kazala kako je jučerašnji okrugli stol bio posvećen prezentaciji analize relevantnoga pravnog okvira, stanja u praksi i preporuka za unapređenje, prezentaciji pravilnika o nediskriminaciji i ravnopravnosti spolova, te prezentaciji dosadašnjih postignuća u projektnoj realizaciji. - Od 2009. godine usvojen je Zakon o zabrani diskriminacije u BiH, a Zakon o ravnopravnosti spolova još od 2003. godine. Odredbe tog zakona zabranjuju diskriminaciju u bilo kojem obliku, po bilo kojoj osnovi, ali ono što je bio problem do sada je u praksi onih institucija s kojima smo surađivali u okviru ovog projekta, a to su centri za socijalni rad iz 14 gradova i općina, a također smo uključili i domove za stare i iznemogle te dječje domove, kazala je Stipanović te nastavila: - Budući da je Zakon o zabrani diskriminacije i ravnopravnost spolova odavno na snazi na državnoj razini, a nedostajali su provedbeni akti za njega na županijskoj razini, u suradnji s USAID-om pokrenuli smo projekt u kojemu smo napravili analizu pravnih akata svih institucija, uvidjeli neusklađenosti sa Zakonom i na temelju te analize napravili prijedlog pravilnika o postupanju u slučaju diskriminacije za svaku od pojedinačnih institucija, objasnila je Stipanović. Napomenula je kako se spomenuti projekt provodi od siječnja ove godine, i to pod nazivom “Učinkovitija primjena Zakona o zabrani diskriminacije BiH kroz harmonizaciju županijskog zakonodavstva, izradu, usvajanje i primjenu provedbenih antidiskriminacijskih akata”.

Nedžad Džiho je uime Dječjeg doma “Mostar” kazao kako očekuje napredak jer Zakon od diskriminaciji nije bio usvojen na državnoj razini.

- Nadam se uime ove ustanove da ćemo imati neki novi zakon koji se naslanja na tekovine modernog društva, koji bi trebao zaštititi djecu koja nemaju nikakvih drugih zaštitnika osim nas samih, poručio je Džiho.

Projekt se realizira u sklopu programa “Jednakost za sve - Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije” pod pokroviteljstvom USAID-a i Fonda Otvoreno društvo BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?