Na Buni kod Mostara

Održana 12. manifestacija „Vincekovo Buna“, važan vinski blagdan koji označava početak nove vinogradarske godine

22.01.2022.
u 15:10

Danas je na Buni u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara BUNA održana dvanaesta po redu kulturna manifestacija „Vincekovo Buna“.
 
Jedinstven i važan je to vinski blagdan koji označava početak nove vinogradarske godine, kao što je Martinje proslava završetka te godine.
 
Ovo je razdoblje kada počinje novi ciklus poljoprivrednih radova koji u vinogradima započinju rezidbom trsa.
 
Upravo danas na blagdan svetog Vinka Bunjski vinari i vinogradari su se zaputili u vinograd člana udruge i ovogodišnjeg domaćina Ilije Puljića kako bi izvršili obred škropljenja i rezidbe. 
 
Domaćin je orezao nekoliko grančica s trsa, a orezani trs je potom „vinski biskup“ obredno poškropio - "krstio" starim vinom, uz šaljive dosjetke o domaćinu i ostalim vinogradarima.

Izvjesile su se kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom, a sve je popraćeno  pjesmom i svirkom, uz obvezno čašćenje nazočnog društva. Za ugodan ambijent uz tradicionalnu glazbu pobrinuli su se „Složni bećari“.

"Bunjani već dvanaestu godinu na jedan duhovit, šaljiv i zabavan način započinju novu vinogradarsku godinu, iako suočeni s pandemijom korona virusa i mjerama stožera koja ne dopuštaju velika javna okupljanja građana. Stoga smo primorani manifestaciju zadržati u okviru Udruge malih vinogradara i vinara Buna, bez velikog javnog skupa na koji smo naviknuli u prethodnih jedanaest godina.
 
Udruga malih vinogradara i vinara Buna smatra kako je bitno očuvati tradiciju održavanja kulturne manifestacije „Vincekovo Buna“ u nadi da ćemo se uskoro  susresti u nekim povoljnijim uvjetima i proveseliti uz veliku pučku veselicu, koja podrazumijeva dobra jela i pića, te ugodno druženje uz lijepu glazbu, kada okolnosti to budu dozvoljavale", priopćili su organizatori.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?