SARAJEVO

Održana 21. redovita sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

03.12.2020.
u 13:51

Vijeće ministara BiH primilo je na znanje Analizu održivosti javnog duga Bosne i Hercegovine za razdoblje 2020. – 2023. godine, koju je sačinilo Ministarstvo financija i trezora BiH, s ciljem učinkovitog upravljanja javnim financijama i održavanja makroekonomske stabilnosti. 

Analiza daje preglede ocjena trenutnog stanja javne zaduženosti BiH i osnovnih rizika koji mogu utjecati na održivost javnog duga u srednjoročnom razdoblju.

Trenutno se može ocijeniti da je BiH zemlja s održivim javnim dugom. Vanjski dug se redovito otplaćuje i njegova otplata ne može doći u pitanje, zahvaljujući dobrom zakonskom okviru u ovoj oblasti. 

Indikator javni dug/BDP u 2019. godini je 31,4 % i prema međunarodnim standardima nije visok. Globalna zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom bolesti Covid-19  utječe na cijeli svijet, pa i na Bosnu i Hercegovinu. Prema osnovnom scenariju procjene, ovaj indikator ima tendenciju povećanja u 2021. godini, a postupni oporavak očekuje se u 2022. i 2023. godini. 

EKONOMSKI RAST U PROŠLOJ GODINI 2,7 % 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je dokument "Bosna i Hercegovina – izvješće o razvoju – godišnje izvješće 2019." u kojem se navodi da u prošloj godini makrostabilnost u BiH nije bila ugrožena.

U 2019. godini ostvaren je stabilan ekonomski rast od 2,7 %, uz smanjenje nezaposlenosti i deficita na tekućem računu, kao i zadržavanje javnog duga države u umjerenim okvirima. Nije zabilježen značajniji rast cijena. 

JAČATI SURADNJU CARINSKIH TIJELA - PARTNERA U MEĐUNARODNOM SPORAZUMU 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o realizaciji Odluke o vršenju kontrole i nadzora nad izvršenjem obveza preuzetih međunarodnim bilateralnim i multilateralnim ugovorima, sporazumima i konvencijama u pogledu utvrđivanja podrijetla roba u 2019. godini.

U Informaciji se navodi da je razvijanje i jačanje suradnje carinskih tijela, partnera u međunarodnom sporazumu o slobodnoj trgovini veoma važan faktor u vanjskotrgovinskom poslovanju.

Kada je riječ o poštovanju obveza preuzetih međunarodnim bilateralnim i multilateralnim ugovorima, sporazumima i konvencijama u pogledu utvrđivanja podrijetla roba, kontinuirana kontrola i nadzor naposljetku imaju za cilj sprečavanje generiranja određenih carinskih i necarinskih barijera pojedinih zemalja, a time i narušavanja dogovorenih principa za odvijanje međunarodne trgovinske razmjene.

Dodaje se da treba kontinuirano raditi na edukaciji gospodarskih subjekata, carinskih tijela i špeditera, u vezi s primjenom pravila o podrijetlu robe u međunarodnoj trgovini robama.

Na taj način se želi olakšati trgovina i smanjiti broj upravnih i prekršajnih postupaka pred carinskim tijelima ugovornih strana, što dovodi do uštede vremena i troškova kako gospodarskim subjektima u vanjskotrgovinskom poslovanju tako i za proračun BiH.

U Informaciji su prezentirana određena iskustva gospodarskih subjekata, a koja ocrtavaju dio stanja u ovoj oblasti kada je u pitanju podrijetlo robe.  

PREUZETE NORME EU-a U PRAVILNIK O PREHRAMBENIM ADITIVIMA  

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, donijelo je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o prehrambenim aditivima, kojim se preuzimaju odgovarajući propisi  Europske unije u ovoj oblasti, a koji su usvojeni do 11. lipnja 2020. godine.

Izmjenama dosadašnjeg pravilnika želi se omogućiti nesmetano funkcioniranje unutarnjeg tržišta, koje će pružiti visoku razinu zaštite zdravlja ljudi, interesa potrošača i proizvođača u BiH, kada je riječ u uporabi prehrambenih aditiva. 

Izmijenjenim pravilnikom stvaraju se uvjeti za kontinuirano praćenje propisa Europske unije i redovito ažuriranje aneksa pravilnika koji se odnose na prehrambene aditive koji su dopušteni za uporabu u hrani. 

USVOJENO IZVJEŠĆE O ZAKLJUČIVANJU UGOVORA O NABAVI CJEPIVA 

Na sjednici je usvojeno Izvješće Ministarstva civilnih poslova o zaključivanju Ugovora o nabavi cjepiva „Commitment agreement-commited purchase arrangement“ između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za cjepiva (GAVI).

Ministrica i zamjenik ministra civilnih poslova Ankica Gudeljević i Siniša Ilić potpisali su još u rujnu ove godine Ugovor o nabavi cjepiva.

Na sjednici je rečeno da  je planirana nabava 1.230.000 doza cjepiva protiv Covida-19,  koje bi u BiH, prema najavama, mogle stići u prvom kvartalu sljedeće godine. 

REALIZIRATI PREPORUKE GRECO-a 

Vijeće ministara BiH usvojilo je pojedinačne informacije Ministarstva sigurnosti, i to o usvajanju Drugog izvješća o usklađenosti Bosne i Hercegovine s preporukama GRECO-a u četvrtom krugu evaluacije, i o usvajanju dodatka Drugom izvješću o usklađenosti Bosne i Hercegovine s preporukama GRECO-a u trećem krugu evaluacije.

Drugo izvješće o usklađenosti Bosne i Hercegovine s preporukama GRECO-a u četvrtom krugu evaluacije i dodatak Drugom izvješću o usklađenosti BiH s preporukama GRECO-a u trećem krugu evaluacije bit će objavljeni na internetskoj stranici GRECO-a  i Ministarstva sigurnosti BiH.

Vijeće ministara BiH je u zaključcima istaknulo da je prioritetna realizacija preporuka GRECO-a iz ovih izvješća te je zadužilo Ministarstvo sigurnosti BiH da uputi urgenciju svim nadležnim institucijama u BiH radi njihovog  provođenja. 

PRIPREME ZA 5. SASTANAK PODODBORA ZA PRAVDU, SLOBODU I SIGURNOST 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o održavanju petog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost, 17. i 18. 12. 2020. godine putem online platforme.

Na sjednici je usvojeno više operativnih zaključaka radi bolje pripreme za ovaj sastanak te je dana suglasnost na Dokument za diskusiju i sastav izaslanstva koje će sudjelovati na sastanku.

Vijeće ministara BiH primilo je na znanje i usuglašeni dnevni red za peti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Europske unije i Bosne i Hercegovine na kojem će se, između ostalog, razgovarati o funkcioniranju pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, suradnji agencija za provođenje zakona, migracijama, azilu i upravljanju granicom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije