SARAJEVO

Održana božićna ispovijed vojnika

Foto: KTA
1/2
20.12.2018.
u 15:18

U crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu, koja služi i za duhovne potrebe vjernika Vojnog ordinarijata, održana je 19. prosinca božićna ispovijed vojnika i drugih osoba u njihovoj službi iz Sarajeva, Rajlovca, Butmira i Pazarića.

Riječ je o katolicima iz vojne kapelanije Sv. Ivana Kapistrana, koju predvodi generalni vikar mons. Željko Čuturić, i kapelanija Bl. Ivana Merza, koju predvodi vlč. Ivo Jezidžić. Duhovnu pripravu predvodio je preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, koji je, između ostaloga, istaknuo da u životu nije dovoljno ne činiti zlo, već je potrebno stalno činiti dobro kako bi i sami postali putokaz ka Isusu Kristu, javila je KTA.

Nakon duhovne priprave uslijedila je prigoda za pristup sakramentu pomirenja, a na raspolaganju za sakramentalnu ispovijed bili su vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić i 10-ak svećenika. Svečanu misu, za vrijeme koje je vlč. Marko Stanušić animirao pjevanje, predvodio je biskup Vukšić uz koncelebraciju mons. Čuturića, vlč. Jezidžića i vlč. Josipa Tadića.

Nakon navještaja Božje riječi, biskup Vukšić pročitao je svoju božićnu čestitku. Istaknuo je da konačna svrha Isusova dolaska na svijet nije u njegovu počovječenju nego u čovjekovu pobožanstvenjenju te da stoga Isusu ništa nije tako strano kao nastojanje, koje danas i nije tako rijetko, da ga se zatvori u samo plemenito, svjetovno, sentimentalno i ljudsko.

„U tim danima ne bi nam smjela biti prihvatljiva svjetovnost, a ni sve češći pokušaji da se Božić svede na humanost i tradiciju, koje nameću različite interesne grupe, a još manje komercijalizacija i čak neka praznovjerja, koja se povremeno pojavljuju. Naspram tomu, kršćanin se za Božić pripravlja vjerom, da je Isus Bog i čovjek, jedini Spasitelj, i tu vjeru štiti od svih stvari i pojava koje nisu vjera“, kazao je biskup Vukšić te spomenuo tužnu činjenicu da se, prema nekim vrlo ozbiljnim izvorima (Caritas, Rim), u naše vrijeme na svjetskoj razini stalno smanjuju mirovna nastojanja, a istovremeno povećavaju izdaci za naoružanje.

„Prema tim procjenama, takvi troškovi su samo 2017., iznosili zaprepašćujućih 1739 milijardi dolara, a u tih 12 mjeseci u svijetu je bilo čak 378 sukoba, u rasponu od ratova visokog intenziteta do kriza drugih oblika. Suprotiva tomu, kršćanski vjernik je uvijek svjestan, propovijeda i svjedoči, da je Kralj mira drugo ime Isusa Krista, i da je njegov mir najveći blagoslov, koji čovjek na ovomu svijetu može iskusiti u osobnom i društvenom životu te zato pomaže graditi takav mir“, kazao je biskup Vukšić koji je na kraju svim vjernicima Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini i svim ostalim katolicima zaželio sretan Božić i blagoslovljenu 2019. godinu, te da po zagovoru svetoga Josipa i Blažene Djevice Marije, utjelovljeni Bog blagoslovi sve ljude, kako bi mogao zaživjeti Isusov mir.

Poslije mise za sve sudionike priređen je domjenak i druženje u Domu oružanih snaga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?