"Brzi odgovor"

Održana pokazna vojna vježba - simulacija talačke situacije

radiosarajevo.ba
13.10.2017.
u 11:36

U zračnoj luci u Sarajevu održana je pokazna vojna vježba - simulacija talačke situacije u okviru vježbe “Brzi odgovor 2017”.

U vježbi sudjeluju jedinice EUFOR-a, GPBIH, SIPA-e, zračna luka u Sarajevu, Spasilačko vatrogasna služba zračne luke u Sarajevu, Hitna medicinska pomoć.

Po završetku vježbe medijima se obratio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, te zapovjednik EUFOR-a general Anton Waldner.

"Mi smo jutros u 8.30 sati obaviješteni da su tri naoružane, nepoznate osobe ušle u ovu zračnu luku i zarobili tri osobe kao taoce, zabarikadirali se. Zahtijevali su da im se ispostavi jedan helikopter EUFOR-a, kako bi ih prebacili na neku lokaciju. Brzo smo sazvali državni krizni stožer i dali odobrenja SIPA-i Graničnoj policiji da riješavaju ovu situaciju. Pregovori SIPA-e nisu uspjeli i komitet za sigurnost je dao suglasnost da se izvrši nasilni upad, što je i učinjeno, te je došlo do oružanog obračuna s otmičarina u kojem je ozlijeđena jedna osoba. Pomoć su pružili medicinske ekipe koje su zbrinuli ozlijeđene osobe, a pozvan je i helikopter EUFOR-a koji je prevezao njihovog pripadnika", rekao je Mektić, prenosi Radiosarajevo.ba.

Ovo je, kaže on, bila situacija da se pokaže "da smo u stanju i da imamo kapacitete brzo i efikasno odgovoriti na sve krizne situacije kao što je ova danas u zračnoj luci".

"Koristim priliku da se zahvalim EUFOR-u, Graničnoj policiji, SIPA-i i svim zaposlenicima koji su pokazali da imamo snagu i odlučnost da rješavamo svaki pokušaj narušavanja sigurnosti na bilo kojem mjestu u BiH", naveo je ministar.

"Snage sigurnosti su djelovale na terenu, a EUFOR je osiguravao šire područje zračne luke. Ova vježba je pokazala volju da sigurnosne agencije su voljne za suradnju, a s obzirom da se ovo događa prvi put zadovoljan sam pripremom i svim fazama vježbe koje su bile veoma dobre. Vježbe provodimo na brojnim lokacijama, kao što je osiguravanje jedne lokacije za skladištenje streljiva, a i mi uvježbavamo naše snage za evakuiranje. Jako sam impresioniran sa svim što pripadnici sigurnosnih agencija odlično provode ovih dana", kazao je Waldner.

"Brzi odgovor 2017" je vježba za operacije podrške miru, pod vodstvom EUFOR-a. Vježba se održava od 11. do 15. listopada u Sarajevu, Pazariću i Kalinoviku.

To je prvi put da se agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno uvježbavaju u okviru realističnog scenarija, s ciljem provjere njihovih planova za krizne situacije.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije