Večer dijaspore

Održana “Večer žepačke dijaspore”

01.03.2016.
u 08:30

Večer u okviru projekta ”Partnerstvo s dijasporom za održivi razvoj općine Žepče”

U okviru projekta “Partnerstvo s dijasporom za održivi razvoj općine Žepče”, koji je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH - Odjel za iseljeništvo, održana je “Večer žepačke dijaspore”. U prelijepom ambijentu restorana - vinoteke “Dioniz” okupilo se stotinjak predstavnika poslovne zajednice, kulturnog i javnog života iz dijaspore i općine Žepče, piše Večernji list BiH.

Organizatori ovog prvog okupljanja bili su Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče, uz potporu kompanija Praha i Kamin studio čiji vlasnici žive u Češkoj i Norveškoj, ali su svoj kapital uložili u općinu Žepče. Riječi potpore uputili su brojni Žepčaci koji nisu mogli nazočiti, a među njima i profesor Franjo Marić, svjetski priznata kiparica Ljerka Njerš i političarka Ruža Tomašić.

Prema riječima načelnika Mate Zovko, svrha susreta je potaknuti suradnju i inicijalni kontakt te ujediniti resurse, znanje i energiju domaćih i inozemnih poduzetnika iz dijaspore kako bi se stvorile nove poslovne prilike i otvorila nova radna mjesta. “Jako je važno da se kontakti koji se ostvare na ovome druženju nastave u budućnosti, te da se mogu ostvariti novi poslovni pothvati”, kazao je Zovko koji je i zahvalio sugrađanima koji su spremno prihvatili poziv i došli iz različitih zemalja svijeta na druženje u Žepče.

Najviše Žepčaka u RH

Vrlo emotivno obratio se i predsjedatelj Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović koji je, prenoseći poruke dobrodošlice uime građana općine Žepče, podsjetio na pjesmu Alekse Šantića “Ostajte ovdje” i izrecitirao nekoliko stihova koji su pozdravljeni pljeskom. Poduzetnik Mladen Cvitanović, vlasnik kompanije Kamin studio, ispričao je priču o razlozima svoga odlaska iz Žepča, a zatim i povratku u rodnu Golubinju te pozvao sve svoje sugrađane da investiraju u Žepče i zaposle domaće radnike koji slove kao jedni od vrjednijih i znanjem stručnijih radnika u svijetu.

Najavio je nove projekte u Žepču te naglasio kako je dijaspora pozvana graditi pozitivan imidž općine Žepče kao područja poslovne izvrsnosti, a što je potvrđeno i dobivanjem međunarodno priznatog BFC certifikata. Procjenjuje se da je Žepčaka u svijetu negdje oko 20 tisuća, a najviše ih je u RH, Njemačkoj i drugim europskim zemljama. Na “Večer žepačke dijaspore” došli su iz RH, Slovenije, Austrije, Norveške, Nizozemske i Belgije. U panel-raspravi koja je održana u okviru druženja sudjelovali su predstavnici žepačke dijaspore Marinko Jurčević i Ivan Dragičević, profesori na sveučilištima u Zagrebu, Mladen Cvitanović, poduzetnik iz Norveške, i Ilija Lončar, poduzetnik iz Nizozemske, koji su ponudili odgovore na pitanja koliko je dijaspora spremna ulagati u zemlju podrijetla i u kojoj mjeri može i treba postati ambasador općine Žepče.

Jedinstven stav je bio da je došlo vrijeme za bolju dvosmjernu komunikacijom koja će polučiti brojne razvojne projekte i njihovu realizaciju. Dijaspora treba biti uključena u kreiranje politike razvoja općine Žepče, ali inicijativa mora doći od ljudi koji žive u Žepču i koji najbolje poznaju potrebe lokalnog stanovništva.

Zajednička poruka upućena je svim Žepčacima da, bez obzira gdje radili i živjeli, osjete moralnu obvezu pomoći svome kraju i vratiti djelić onoga što su od njega dobili tijekom života u Žepču. Za vrijeme prezentacije rezultata predstavljen je jedinstveni web-portal za Žepčake u dijaspori www.zepackadijaspora.com.

Posjetitelji portala mogu saznati više o aktualnim vijestima iz zemlje podrijetla, projektu i projektnim partnerima, te pregledati adresar koji sadrži kontakt-telefone i mailove općinskih službi, javnih ustanova, kulturno-umjetničkih udruga i civilnih organizacija, kao i kontakte poduzeća koja posluju na području općine Žepče.

Također, mogu pročitati o mogućnostima za ulaganje, strukturi gospodarstva, poticajima i  potpori koju investitori mogu dobiti ulaganjem na području općine Žepče.

Baza poslova

Portal sadrži bazu poslovne zajednice iz dijaspore i bazu poslova koja je osmišljena kao alat pomoći onima koji traže kvalitetnu radnu snagu ili zaposlenje. Popunjavanjem jednostavnog upitnika može se besplatno objaviti oglas za posao ili CV. - Naša namjera je da ovaj portal bude mjesto okupljanja žepačke dijaspore, umrežavanja, stvaranja novih kontakata, poslovne suradnje, a sve u svrhu razvoja Žepča.

Pozivamo sve Žepčake koji žive izvan Žepča da popune upitnik u bazi dijaspore i omoguće nam da ih u budućnosti aktivnije uključimo u društveni, gospodarski i kulturni život Žepča, kažu iz Razvojne agencije Žepče koja će upravljati ovim portalom.

U svečanom programu nastupile su članice HKUD “Ognjišta” Lug Brankovići, članovi KUD “Slovo o Žepču” i Ivan Spajić, profesor u Glazbenoj školi “Katarina Kosača Kotromanić” Žepče. Za ovu prigodu, Općina Žepče izradila je žepački suvenir koji predstavlja pečat iz 1880. kojim su pečaćene “tapije” o kupnji zemljišta za potrebe crkve u Žepču 1888. Na pečatu stoji da je tada Žepče bilo kotarska oblast u okviru Austro-Ugarske Monarhije.

Pronašao ga je prošle godine radeći u svome vrtu Đenan Fejzić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?