Važnost ekologije

Održivi turizam za zaštitu prirodnog bogatstva BiH

24.03.2021.
u 08:01

Svjetski dan voda, osim prilike za ukazati na ogromna vodna bogatstva Bosne i Hercegovine, povod je i za upozorenja s adrese nadležnih institucija, udruga, pojedinaca i svih onih koji se aktivno brinu o očuvanju okoliša o tome koliko smo zapravo svjesni pravilnog, zaštitničkog odnosa prema vodnim resursima. U tom je kontekstu posebno bitno naći zlatnu sredinu u usklađivanju turističke ponude i onoga čime raspolažemo, a kako bi se na održiv način gospodarilo vodnim resursima, piše Večernji list BiH. 

Važnost edukacije

U povodu Svjetskog dana voda britanski veleposlanik u BiH Matthew Field objavio je na svom Twitter profilu fotografije rijeka i jezera u BiH te podsjetio da je ova država bogata resursom koji je osnova za održivi turizam.

- BiH je bogata jezerima, vodopadima i rijekama - snažna osnova za održivi turizam. Ali mora zaštititi ove dragocjene resurse za sve građane - poručio je Field. U središnjoj Bosni pak mladi provode radionice, edukacije i projekte u cilju podizanja svijesti o potrebi očuvanja okoliša i zdrave životne sredine.

Članovi Hrvatske udruge mladih u središnjoj Bosni ovih su dana okončali još jedan iznimno značajan projekt “Spasimo našu prirodu”, a kroz koji su željeli ukazati na prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine u cilju razvijanja pojedinačne i zajedničke ekološke svijesti. Usko vezano uz okoliš pitanje je održivog turizma, a na jugu BiH razmišljaju dugoročno. Načelnik općine Neum Dragan Jurković nedavno je za Večernji list govorio o pripremama za turističku sezonu u ovom jedinom bh. gradu na jadranskoj obali te je tom prilikom kazao kako je, iako je proširenje ponude dobro, potrebno osmisliti način kako da taj turistički dio bude održiv kako bi se Neumski zaljev zaštitio.

U tom smjeru ide i izrada nove strategije za neumsko zaleđe u kojemu bi se trebali osigurati turistički kapaciteti, a sam taj prostor ima velike perspektive za razvoj ruralnog turizma. Tako bi gosti mogli, nakon nekoliko dana provedenih u općinskom središtu, provesti nekoliko dana u neumskom zaleđu, koje ima značajne prirodne i kulturne sadržaje. Prilika za oporavak gospodarstva upravo leži kroz bolju promidžbu turističkih potencijala Hercegovine, ali kroz izradu strateškog plana održivog turizma koji će minimalizirati rizike za ekosustav.

Društvena harmonija

Upravo s tom namjerom administracija SAD-a, odnosno Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), pokrenula je nedavno petogodišnji Projekt razvoja održivog turizma u BiH koji će, kroz poticanje suradnje među svim razinama vlasti, gospodarstva i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnog utjecaja pandemije. O ozbiljnosti i vrijednosti projekta govori i činjenica kako je isti vrijedan čak 20 milijuna američkih dolara, a cilj je podrška dalekosežnom ekonomskom razvoju pokrenutom turizmom te promocija društvene harmonije kroz prirodno aktiviranje bogatog kulturnog nasljeđa i prirodnih ljepota BiH.•

Ključne riječi

Komentara 1

SP
Spezzi
11:50 24.03.2021.

Kad već na Kravicama ima toliko ciganluka, ćevapa, roštilja, suncobrana i kupanja ispod slapova, red bi bio dodatno zaraditi, predlažem otvaranje serije jeftinih autopraonica uz slapove. Vode ionako ima u dovoljnim količinama.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije