Poruka sa zasjedanja

OESS: Izbori 
u BiH će se održati bez svoga temelja

01.03.2018.
u 19:00

Posebni predstavnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za jugoistok Europe slovenski diplomat Roberto Battelli predstavio je nedavno izvješće na zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a koje se održalo u Beču, piše Večernji list BiH. Dio izvješća odnosi se na BiH s obzirom na to da OESS planira poslati izaslanstvo u lipnju kako bi pratilo proces priprema i održavanja izbora.

Zaustavljene reforme

Pri tome je upozorio kako je stanje s promjenom Izbornog zakona iznimno komplicirano te kako sada zbog brisanja odredbi toga zakona ne postoji temelj za njihovo održavanje i provedbu. Prema navodima posebnog predstavnika Battellija, navedeno je kako situacija u Bosni i Hercegovini i dalje predstavlja značajne izazove i za domaće i međunarodne sudionike. 
- Kako se Bosna i Hercegovina približava predsjedničkim i parlamentarnim izborima u listopadu ove godine, bojim se da ćemo vidjeti daljnje povećanje pozicioniranja i radikalne retorike od glavnih nacionalističkih političkih snaga na račun političkih i gospodarskih reformi. One nužne reforme uključuju izborne reforme koje su, unatoč jasnim preporukama Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Europskog suda za ljudska prava, i danas, nažalost, neriješene - navodi se u tom dokumentu. Pri tome je posebno istaknuo kako neprovedba odluke Ustavnog suda BiH predstavlja najozbiljniji problem. 
- Odluka Ustavnog suda zemlje ostavila je mogućnost održavanja izbora, ali bez potrebnog temelja, a na vidiku ne postoji sporazum o rješenju tog pitanja - navodi se o dokumentu OESS-a. Pri tome se objašnjava kako se, kao i svaki put kada se zakonodavne promjene zahtijevaju uoči izbora u regiji, BiH suočava s uobičajenim poteškoćama i blokadama koje bi mogle spriječiti pravodobno usvajanje izmijenjenih pravila.

Pojačavaju ulogu

- Nadajmo se kako to neće dovesti do veće nestabilnosti u zemlji. Pristupili su mi domaći i međunarodni sudionici o samoj temi izbornih reformi i razmišljam o načinima promicanja dijaloga o tim pitanjima. Nastavit ću pažljivo pratiti događaje vezane uz izbore u BiH, između ostalog, zato što se naša Skupština priprema za provedbu izborne promatračke misije - dodao je. 
Presuda Ustavnog suda BiH odnosi se na legitimno zastupanje triju konstitutivnih naroda i onemogućavanje zloupotreba brojnijih naroda, što su kao mogućnost koristile bošnjačke stranke na štetu Hrvata. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije