Poljodjelstvo

Ohrabruju povratnike, pomažu potrebite, a posebice skrbe o djeci

poljodsjelstvo
21.01.2016.
u 07:00

Europska unija nije produljila autonomne trgovinske mjere BiH, čime je suspendiran bescarinski izvoz voća i povrća u zemlje EU. Europski parlament odluku je donio polovinom prošlog mjeseca. Razlog za ukidanje mjera je izostanak dogovora o adaptaciji SSP-a između BiH i EU nakon ulaska Republike Hrvatske u EU. S velikom pozornošću tvrtke iz oblasti agrara u dolini Neretve prate razvoj situacije. Govoreći o toj temi, Milenko Soče, direktor najvećeg izvoznika Agroherca i dopredsjednik Seljačkog saveza, kaže: - Jako smo zabrinuti razvojem situacije, veliki smo izvoznici voća, osobito grožđa, a tu su i povrtlari. Nemamo dovoljno informacija, ali sumnjamo kako s većim carinskim davanjima možemo biti konkurentni. I do sada smo teško poslovali, ove godine je bilo teže nego prethodnih, ustvari, svake godine je sve teže, piše Večernji list BiH.

Jaka konkurencija

Unutar BiH je skupa proizvodnja jer nije modernizirana, nemamo sredstava za to. Konkurirati razvijenim zemljama kao što su Italija, Španjolska, pa i Grčka, koje su daleko ispred nas, ne samo u prinosima proizvoda, koji su trostruko veći, nego i vizualno ljepše izgledaju, bez obzira što su naši ekološki prihvatljiviji, jako je teško. Ne znamo kako dalje kad početkom ljeta počnu dozrijevati naši proizvodi.
- Koliko bi izvoz na tržište Europske unije mogao poskupjeti?
- Nemamo konkretnih podataka, ali, prema izračunima koje smo radili, od 20 do 25 posto će rasti naše cijene, a i sada smo već na granici rentabilnosti. Prošle godine izvozili smo jabuke u Italiju, ali je cijena bila na granici održivosti. Ne znam ni sam kad se sve zbroji kako ćemo izvoziti robu na europske tržište.
- Je li bilo nekih upozorenja, indicija o ovakvom epilogu?
- Prije godinu-dvije situacija se odrazila na poljoprivredu jer su zabranili sredstva pretpristupnih fondova, povukli su ih, kaznili nas poljoprivrednike. Što mi odlučujemo u tome?! Ništa, apsolutno. Sada ponovno ove mjere, ponadao sam se kako će prevladavati razum. Kontaktirao sam kolege koji su govorili kako se ništa loše neće dogoditi..., međutim, dogodilo se. Ne znam što smo mi poljoprivrednici skrivili i zašto se sve lomi preko naših leđa. Ima i drugih roba, visokotarifnih, usluga itd., koji su mogli biti predmet političkog potkusurivanja država, ali sve se lomi preko nas.

Rusko tržište

Nadam se kako će prevladati razum i da će se u sljedećem razdoblju dogoditi nešto kako bi se ovo stanje popravilo, kako bismo nastavili raditi kao i do sada. Ako ostanu ove mjere na snazi, pokušat ćemo ići prema ruskom tržištu, međutim, ni tamo situacija nije dobra, pa se teško nadati dobrome, kazao je Soče od kojeg smo doznali da je Seljački savez pismeno obavijestio relevantne institucije o nastaloj situaciji. Strahuju i povrtlari.
Iako se suspenzija autonomnih trgovinskih mjera još dosljedno ne provodi, posljedice se osjećaju, a izvoz je smanjen, doznali smo od Marijana Brajkovića, direktora Poljoprivredne zadruge “Matica” iz Višića

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije