Primjena prava trebala bi početi od 1. srpnja

Oko 80.000 djece u Federaciji imat će pravo na dječiji dodatak od 103,17 KM

porodilje
13.03.2022.
u 13:21

Usvajanjem Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji BiH, djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih obitelji, imat će pravo na dječiji dodatak u mjesečnom iznosu od 103,17 KM do navršene osamnaeste godine života.

Prema procjenama, ovim zakonom bit će obuhvaćeno oko 80.000 djece u Federaciji BiH. Prijedlog zakona bi se uskoro trebao naći u parlamentarnoj proceduri, nakon što je Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici utvrdila svojih 12 amandmana, koji su postali sastavni dio ovog zakona, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

- Ovim amandmanima mi smo unaprijedili predloženi zakon i značajno ublažili kriterije za ostvarivanje prava, s ciljem da obuhvatimo što veći broj djece i sve nezaposlene rodilje u Federaciji BiH. Pored toga, skratili smo i rokove za usklađivanje županijskih, ali i drugih propisa na tri mjeseca, a sve kako bi primjena zakona mogla početi od polovine ove godine– pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Primjena prava utvrđenih zakonom trebala bi početi od 1. srpnja ove godine, za što je Vlada Federacije BiH u ovogodišnjem proračunu planirala 50 milijuna KM, dok će na godišnjoj razini iz proračuna FBiH biti osigurano oko 100 milijuna KM. Uz to, Zakon garantira da će se dječji dodatak povećavati godišnje, kako bude dolazilo do redovitog usklađivanja najniže plaće, što je osigurano nedavno usvojenom uredbom Vlade FBiH.

Budući da je dječji dodatak do sada bio reguliran županijskim propisima, dolazilo je do nejednakih prava u zavisnosti od mjesta prebivališta. Analize pokazuju da županijski prosjek za dječiji dodatak trenutno iznosi oko 33 KM mjesečno, s tim da postoje i županije koji uopće ne poznaju ovo pravo.

Ministar Drljača je istaknuo da se ovim zakonskim rješenjem, osim što se iznos dječjeg dodatka povećava tri puta u odnosu na trenutni prosjek, garantira i jednaka prava svakom djetetu u socijalno ugroženim i obiteljima slabijeg imovinskog stanja.

Kada je riječ o rodiljnim naknadama za nezaposlene majke u Federaciji BiH, prvi put se propisuje da ove naknade ne mogu biti niže od 55 posto najniže plaće u FBiH, u prvoj godini nakon poroda, što trenutno iznosi 298,65 KM. Županije u skladu sa svojim financijskim prilikama, imaju mogućnost povećavati iznos naknada za rodilje.

Novčanu pomoć nezaposlena rodilja ostvaruje ako je prijavljen na evidenciji nadležne službe za zapošljavanje ili se nałazi na redovitom školovanju, odnosno ako se na evidenciji Porezne uprave ne vodi kao zaposlena osoba. Na ovaj način se ukida prihodovni census pri ostvarivanju prava na novčanu pomoć, čime se, prema procjenama, znatno povećava broj korisnika s prijašnjih 2100 na više od 9000.

Rok za usklađivanje županijskih propisa s odredbama federalnog zakona je tri mjeseca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?