Banja Luka

Okupljanje nezadovoljnih majki novim zakonom o dječijoj zaštiti

10.12.2017.
u 14:17

U Banjoj Luci je danas održano mirno okupljanje nezadovoljnih majki, koje smatraju da su neopravdano izostavljene iz novog zakona o dječijoj zaštiti.

Protiv su odluke Vlade RS-a da se naknade za nezaposlene rodilje isplaćuju od siječnja 2018. i to za bebe rođene u prosincu ove godine.

Na okupljanju, ispred zgrade Narodne skupštine, uz transparent na kojem je pisalo “Jednaka prava za sve”, najavile su da će se boriti da njihovu djecu ne razlikuju po datumu rođenja, već da se naknada isplati i majkama čije bebe imaju od 12 do 18 mjeseci.

U predloženom Zakonu o dječijoj zaštiti, koji će zastupnici entitetskog parlamenta razmatrati 12. prosinca, definirano je da pravo na dodatak u iznosu od 405 KM dobivaju sve majke djece koja su rođena u prosincu ove godine i svim narednim mjesecima.

Dodatak bi se trebao isplaćivati 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete i blizance.

Međutim, nezadovoljne majke su danas u Banjoj Luci navele da to nije pravedno rješenje za nezaposlene majke koje već imaju bebu, jer se dodatak treba isplaćivati sve dok dijete ne napuni godinu dana. 

Predlažu amandamane na zakon i da naknadu dobivaju i majke koje su nedavno rodile, a da od starosti djeteta ovisi koliko dugo će primati dodatak. 

Najavile su novo okupljanje 12. prosinca, uoči skupštinske rasprave o novom zakonu o dječijoj zaštiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?