KORISNO

Olakšajte si proces kuhanja: Evo kako posložiti stvari u zamrzivač kako bi vam uvijek bile pri ruci

shutterstock
08.09.2020.
u 08:07

Pratite ove korake i zamrzivač će uvijek biti uredan.

Cijeli proces kuhanja lakši je kada su sve namirnice, začini i posuđe organizirano složeni u kuhinji i hladnjaku, a posebno se to odnosi na zamrzivač. Taj dio hladnjaka mnogi vide kao kutiju za odlaganje ostataka hrane i nečega što se još dugo neće pojesti. Kako biste si olakšali, a imate naviku neurednog pospremanja u zamrzivač, to morate pod hitno promijeniti.

BonAppetit donosi nekoliko savjeta kako iskoristiti zamrzivač što pametnije i kako slagati stvari da vam uvijek budu pri ruci.

Pazite na sadržaj

Ako ne možete zapamtiti što ste pospremili u zamrzivač ili ne možete prepoznati hranu u vrećici, na vrata zalijepite popis svega što je unutra, a čim nešto izvadite van prekrižite s popisa.

Zamrzavajte horizontalno, slažite vertikalno

Sav tekući sadržaj koji zamrzavate polegnite horizontalno, ali kada se jednom zamrzne možete složiti vertikalno kako bi zauzelo manje prostora i kako bi sve bilo urednije.

Pospremite hranu po kategorijama

Kako ne biste sve stavljali na jednu hrpu i kako biste znali gdje vam je što, odredite dijelove zamrzivača po kategorijama hrane. Primjerice, neka jedan dio bude za tekuću hranu, jedan za meso, jedan za povrće... 

Zamrznite i male količine hrane

Kako ne biste bacali hranu, zamrznite i male porcije koje su ostale. Na primjer, vino, kokosovo mlijeko, temeljac za juhu i umak od rajčice - zamrznite ih u posudicama za led, a kasnije te kockice iskoristite kao dodatak jelima.

Odmrzavajte polako

Drastične promjene u temperaturi mijenjaju molekularnu strukturu hrane. Kada je riječ o zamrznutim kobasicama ili tijestu za pitu, odmrzavajte ih polako, preko noći. Ostatke riže obavezno zamrznite Ohlađenu kuhanu rižu pospremite u zamrzivač u vrećici, a iskoristite je unutar mjesec dana.

Zamrznuto tijesto za kekse i keksi

Uvijek je dobro u zamrzivaču imati pripremljene porcije zamrznutog tijesta za kekse. Stavljate ih u pećnicu izravno iz zamrzivača, a dok se peku, vanjski rubovi postaju hrskavi dok je sredina ostaje mekana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?