GP Izačić - Ličko Petrovo selo

Olakšano putovanje, ali i zadržavanje na granici dosta je kraće

06.07.2021.
u 19:00

Sukladno odluci Vijeća EU-a kojom građani BiH mogu bez ograničenja ući na teritorij Europske unije, Nacionalni stožer civilne zaštite RH omogućio je bh. državljanima da od 1. srpnja u Hrvatsku mogu putovati bez posebnih ograničenja, ali uz obvezno poštivanje epidemioloških uvjeta, piše Večernji list BiH.

Kako teče primjena ove odluke i prelazak granice, provjerili smo na međunarodnom graničnom prijelazu Izačić – Ličko Petrovo Selo nedaleko od Bihaća

Uvjeti, dokumenti...

Građani BiH u RH konačno mogu ući bez dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, ali, kao i dosad, moraju predočiti negativan PCR ili antigenski test na COVID-19 ili potvrdu o cijepljenju.

– Brzi antigenski test mora se nalaziti na zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje priznaju države članice Europske unije. Ne smije biti stariji od 48 sati, a PCR test od 72 sata od testiranja do dolaska na granični prijelaz. Mogu predočiti i potvrdu ne stariju od sedam mjeseci o primitku dviju doza cjepiva, gdje je bitno da je od druge doze cjepiva proteklo 14 dana - kaže Dražen Jurković, policijski službenik za poslove granične kontrole Službe za granicu Policijske uprave ličko-senjske MUP-a Hrvatske. Djeca mlađa od 12 godina ako su u pratnji roditelja ili skrbnika, a kao i njihovi roditelji ispunjavaju epidemiološke uvjete, mogu ući u Hrvatsku. Ako roditelji i djeca uvjete ne ispunjavaju, po ulasku u Hrvatsku određuje im se mjera samoizolacije od 10 dana, objasnio je naš sugovornik. Putnike koji prelaze državnu granicu i ulaze u Hrvatsku pitali smo koliko im je ova odluka olakšala putovanje i skratila zadržavanje na granici. - Konačno da omoguće našim građanima da u Hrvatsku ulaze normalnije. Mislim da je bilo vrijeme i da su bh. građani to zaslužili, da su dobri gosti. Često odlazim u Hrvatsku i svima nam je olakšanje. Mislim da je to dobra odluka - kaže jedan od putnika. – Veseli me ovakva odluka Hrvatske, u kojoj imam boravak. Zbog ranije odluke nisam imao problema. Problema su imali oni koji nisu imali dozvolu boravka - kaže jedan putnik.

– Hvala što su nam ukinuli obvezu dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja. Izvadili smo testove pa ćemo vidjeti kako ćemo prijeći granicu - kaže nam jedan stariji bračni par dok je čekao prelazak granice.

Vijeće ministara novom odlukom propisalo je da u BiH mogu ući stranci ako posjeduju negativan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa ne stariji od 48 sati, ako dolaze iz europskih zemalja, a iz ostalih zemalja test koji nije stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH.

Radnici i poseban režim

Mogu ući i oni koji imaju potvrdu o cijepljenju da su prije više od 14 dana od dana dolaska na granicu primili drugu dozu cjepiva ili su cijepljeni jednom dozom prije 14 dana i više od dana dolaska na granicu ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi. - Dopušten je i ulazak u BiH strancu uz potvrdu izdanu od liječnika da je prebolio COVID-19 u proteklom razdoblju od 14 do 180 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH - kaže Jasminka Mujić, glasnogovornica GP BiH.

Stranci koji prilikom ulaska u BiH ne moraju predočiti negativan nalaz testa ili potvrde jesu djeca mlađa od 7 godina koja putuju u pratnji roditelja ili skrbnika, stranci s odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH i stranci i državljani Turske koji svakodnevno prelaze granicu BiH radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača u okviru izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije