"limeni mezimci"

Oldtimer reli zapadnom Hercegovinom

31.05.2016.
u 07:00

Vremena se mijenjaju, ali običaji ostaju, moglo bi se reći nakon osmog po redu oldtimer relija zapadnom Hercegovinom. Nekada se za čuvene “derneke” i slične prigode spremala nošnja s najljepšim vezom, posebne vrste cvijeća i slično. Danas, umjesto “opanaka”, “terluka”, “đila”, odnosno ruža, “mesliđena”, “šamperije”..., ZHŽ-om defiliraju limeni mezimci.

Glancaju se i uređuju danima prije, a onda na jedinstvenom reliju koji je ove godine išao od Posušja, preko Širokog Brijega i Gruda, do Ljubuškog. Cilj je bio u pravoj oazi, svojevrsnoj pisti uz rijeku Trebižat u krugu restorana “Most”. Na zapadnohercegovačkom reliju predstavilo se više od osamdeset vozila iz BiH, RH, Slovenije i Crne Gore. Najstarije vozilo Fiat iz 1949., stiglo je iz Makarske. Naravno, mercedesi su vodili glavnu riječ, bili su najbrojniji u koloni. Bilo ih je svih boja i veličina. Njihovi vozači s kojima smo uspjeli porazgovarati o temi tog svojevrsnog zapadnohercegovačkog sinonima, čuli smo konstatacije da se “čovjek jedino u mercedesu komotno osjeća”, što znači “kao riba u vodi”. - Cilj nam je, prije svega, upoznavanje i dobro druženje.

Prioritet nam, dakle, nije natjecanje, nego spajanje ljudi koji onda nastavljaju prijateljstva. Evo i na ovogodišnjem okupljanju, za nekoliko sati izrodila se i jedna poslovna ideja, između Imoćanina i Slovenca. Suradnja i odnosi na razini četiriju općina su iznimni. Krenuli smo iz Posušja, a prva stanica bio je Široki Brijeg, zatim nastavili prema Grudama, a cilj je bio u Ljubuškom, naglašava Jure Zelić, tajnik Oldtimer kluba “Ero”. Podijeljene su zahvalnice sa slikama. Što se promatrača tiče, nepodijeljena je ocjena kako je vremešne mezimce “lijepo vidjeti”. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije