23. po redu

Oliver Stone na SFF-u održao predavanje

16.08.2017.
u 07:00

 U sklopu programa “Kava s...” jučer se okupljenima na Festivalskom trgu obratila ekipa filma “Žaba”, redateljskog prvijenca Elmira Jukića koji je preksinoć, u sklopu Open air programa, prikazan na Metalcu. Osim toga, peti dan SFF-a donosi Masterclass Olivera Stonea, kao i brojna filmska ostvarenja.

Brojni filmovi...

Istaknuti redatelj Oliver Stone, koji je u nedjelju stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine, kojem je uručena nagrada Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj industriji, održao je Masterclass u kinu Meeting Point nakon projekcije filma “Snowden”. Oliver Stone je kazao da je počašćen što je dobio ovu nagradu jer je čuo da se ona veže za ljude i njihove osjećaje. “Velika mi je čast primiti nagradu, jer znam da Sarajevo ima srce”, kazao je višestruki dobitnik Oscara Američke filmske akademije.

U Ljetnom kinu Raiffeisen u sklopu Open Air programa prikazan je i film “Avrilina kćerka” (Las Hijas de Abril) meksičkog redatelja Michela Franca koji je ove godine predsjednik žirija natjecateljskog programa - igrani film 23. SFF-a. Film je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu dobio specijalnu nagradu žirija, a donosi priču o tinejdžerki koja ostaje trudna. Franco kaže da je inspiraciju dobio kada je prije nekoliko godina vidio trudnu djevojčicu što, prema njegovim riječima, i nije baš rijetka pojava u Meksiku. Razmišljao je što će se dogoditi s njom, njezinom bebom, s društvom u cjelini i nastao je film. Ljubitelji sedme umjetnosti imali su priliku u Narodnom pozorištu pogledati debitantski film Rumunja Emanuela Parvua “Meda ili ne tako sjajna strana stvari” i film “Strašna mjaka” Ane Urushandze koji su prikazani u sklopu natjecateljskog programa.

Parvuov igrani prvijenac donosi tešku emotivnu priču čija je radnja smještena u jedno rumunjsko selo, prilično zaklonjeno od civilizacije. Glavni lik, drvosječa Doru, nakon smrti supruge ulazi u borbu za skrbništvo nad Medom, kojoj je bila surogat majka proteklih osam godina. Njegova situacija je iznimno teška i ispresijecana teškom financijskom pozicijom, borbom za svakodnevno preživljavanje, nepremostivom i kompliciranom birokracijom te u konačnici borbom za tinejdžerku Medu kojoj prijeti ponovni povratak u sirotište.

Bogat program

Uloge tumače Serban Pavlu, Adrian Titieni, Florin Zamfirescu, Costel Cascaval i Ion Sapdaru. Redatelj i scenarist Emanuel Parvu istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za medije, nakon projekcije, da je riječ o osobnoj priči, ne njegovoj, nego priči iz najbližeg kruga njegovih prijatelja.

Navodi da je gledao kroz kakve emotivne faze prolaze u borbi za dijete te s kakvom se zamršenom birokracijom u tom procesu susreću. - Svjedočio sam takve priče iz bliskog prijateljskog kruga, gledao u kakvim se okolnostima to događa te emocije kroz koje prolaze. Psihološki put u tome je jako težak i kompliciran. U filmu je teško odrediti moralnu stranu priče, varljivo je tko je tu dobar, a tko loš čovjek - kazao je on. Podvlačeći da ne voli klišeje, Parvu naglašava da nije želio pokazati očite emocije kod karaktera glavnog lika - njegova česta šutnja odraz je njegovog bijesa i dubokih emocija.

- Želio sam ostaviti publici na razmišljanje, a ujedno pokazati koliko duboka ljubav može biti prema djetetu, čak i kada ono nije vlastito - ustvrdio je. Priča je, ističe, bila završena još prije tri godine, ali u nedostatku novca za film priču je morao smjestiti na selo i prilagoditi je tamošnjem životu. U sklopu programa “U fokusu” publika je uživala i u filmu “Jupiterov mjesec”, renomiranog mađarskog redatelja Kornéla Mundruczóa. Pored ovih filmova u Narodnom pozorištu, Ljetnom kinu Raiffeisen i Meeting Pointu, publika je imala priliku uživati u brojnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima i Multipleks Cinema City, Sarajevo Summer Screen i drugim kinima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije