Po novom zakonu

Ombudsmani: Dječji doplatak moraju plaćati županije i entiteti

03.11.2021.
u 21:20

Vlade FBiH, RS-a, Distrikta Brčko, kao i Vijeće ministara BiH te vlade 10 županija moraju u godišnjim proračunima planirati iznos novca koji će se izdvajati za dječje doplatke, kao i ostala davanja za bolji socijalni status djece u BiH, piše Večernji list BiH. 

Uvećanje pod uvjetima

To je preporuka Institucije ombudsmana za zaštitu ljudskih prava u BiH, koja je uvrštena u posebno izvješće o stanju ostvarivanja prava djeteta na dječji doplatak u BiH i u kojem se traži da se najavljene strategije o zaštiti djece moraju primijeniti u 2022., za što se moraju pronaći sredstva. Na prijedlog Vlade FBiH, oba doma federalnoga Parlamenta usvojila su Zakon o potpori obiteljima s djecom, ali se još ne primjenjuje, zbog čega ih ombudsmani pozivaju da to naprave u što kraćem roku. Po tom zakonu, sve su županije u FBiH dužne osigurati dječji doplatak i dodatak koji se daje na novorođenu djecu. Županije koje to nisu u stanju osigurati zbog lošije financijske situacije novac će dobivati iz proračuna FBiH. Po novom Zakonu o potpori obiteljima s djecom, ta naknada za njih iznosit će oko šest posto od prosječne plaće na razini FBiH. Navodi se kako će “visina dječjeg doplatka iznositi šest posto od prosječne isplaćene neto plaće u FBiH za prethodnu godinu prema podatku Federalnog zavoda za statistiku.

Korisnik ima pravo na uvećani dječji doplatak ako ispunjava jedan od sljedećih uvjeta: da je dijete bez roditeljske skrbi sukladno propisima iz područja socijalne i dječje zaštite, da je djetetu utvrđen invaliditet u postotku od 9 ili 100 posto. Pravo na uvećani dječji doplatak ima i dijete koje je oboljelo od rijetkih infektivnih bolesti, HIV infekcije, tuberkuloze ili drugih zaraznih bolesti, hemofilije, šećerne bolesti ovisne o inzulinu, kronične bubrežne insuficijencije, cistične fibroze, sustavne autoimune bolesti, reumatske groznice, progresivnih neuromišićnih oboljenja, paraplegije, kvadriplegije, cerebralne paralize, epilepsije, multiple skleroze...

Novac za rodilje

Pravo na uvećani dječji doplatak ima i dijete žrtva svih oblika nasilja, trgovine i radne eksploatacije prema procjeni i evidencijama nadležnih centara za socijalni rad.

Sve županije u FBiH bile su dužne dostaviti podatke po kojima bi se odredilo mogu li financijski podržati redovito plaćanje dječjeg doplatka kako bi s razine FBiH bio omogućen dotok financijskih sredstava. U novom zakonu jasno stoji da je to jedini način da se osigura dostupnost i ujednačenost određenih temeljnih prava na cijelom prostoru FBiH, neovisno o županiji u kojoj korisnik ima prebivalište. - Imajući u vidu da je financiranje prava obitelji s djecom iz proračuna županija po važećem zakonu popraćeno ozbiljnim poteškoćama, pripremljen je radni materijal ovog zakona kojim je, prije svega, predloženo da se iz proračuna FBiH osigura financiranje prava na dječji doplatak, a iz proračuna županija pomoć rodiljama koje nisu u radnom odnosu. Ostala prava iz temeljnog paketa prava financirala bi se iz županijskih proračuna shodno materijalnim mogućnostima - stoji u Zakonu o potpori obiteljima s djecom. Tom odlukom županijski proračuni bili bi fiskalno rasterećeni, što bi, kako se navodi, omogućilo osiguranje sredstava za financiranje ostalih prava iz područja socijalne i dječje zaštite. Pravo na novčanu pomoć rodilji koja nije u radnom odnosu može ostvarivati rodilja koja se nalazi na evidenciji službe za zapošljavanje ili je u procesu redovitog školovanja. Predviđeno je da visina mjesečne novčane pomoći za to pravo iznosi 30% od prosječne isplaćene neto plaće u FBiH i ta naknada trebala bi biti isplaćivana za razdoblje od 12 mjeseci.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?