Javne institucije i poduzeća u Sarajevu

Ombudsmani: Objava imena i plaća nije kršenje privatnosti

09.06.2019.
u 20:25

Nema kršenja Zakona o zaštiti osobnih podataka niti privatni interes može biti iznad javnoga - sažetak je mišljenja ombudsmana za ljudska prava u BiH nakon što je Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH zatražio njihovo očitovanje o objavi registra zaposlenih na određeno i neodređeno vrijeme u javnim ustanovama i poduzećima čiji je osnivač Sarajevska županija. Mišljenje ombudsmana praktički se odnosi na objavu svih registara zaposlenih u javnim institucijama i poduzećima na prostoru BiH, po kojoj je javni interes uvijek iznad privatnog.

“U predmetnom slučaju, službenici javnih institucija koji se financiraju iz javnog proračuna i koji trenutačno stupaju u javnu službu, pristaju raditi za javno dobro i u javnom interesu. Stoga su ombudsmani BiH stava da u ovakvim i sličnim slučajevima javni interes uvijek ima prevagu nad zaštitom privatnosti. Također, objavljivanje informacija ove vrste doprinosi proaktivnijoj ulozi javnih institucija. Institut proaktivnog objavljivanja informacija ili proaktivne transparentnosti ima za cilj obvezu javnih tijela da samoinicijativno objavljuju određene kategorije informacija na službenim internetskim stranicama. Kod ovakvog pristupa, osnovni cilj jest učinkovitije, brže i transparentnije dolaženje do informacija od javnog značaja, bez podnošenja zahtjeva za pristup informacijama i dodatnog izlaganja utrošku vremena i ljudskih resursa za stvaranje rješenja i vođenje postupka po zahtjevu.

Ovakav koncept od posebnog je značaja kada je riječ o trošenju proračunskih sredstava od javnih institucija. Pravo javnosti da zna na koji način i u koju svrhu se troše javna sredstva uvijek ima prevagu nad privatnim interesom i ograničenjima koja propisuju Zakon o zaštiti osobnih podataka u BiH i Zakon o slobodi pristupa informacijama FBiH. Ovaj koncept doprinosi većoj transparentnosti rada javnih institucija i jača povjerenje građana u javna tijela. Osim Sarajevske, i Vlada ZDŽ-a najavila je objavu registra osoba zaposlenih u javnom sektoru i njihovih plaća.

U registru se nalaze imena svih imenovanih dužnosnika i njihovih savjetnika, državnih službenika i namještenika, direktora, pomoćnika direktora, savjetnika i zaposlenika javnih ustanova i poduzeća, agencija, fondova, zavoda i ostalih institucija na području županije, kao i plaće koje isti ostvaruju. Pokrenuta je inicijativa da se sličan registar objavi na razini cijele Federacije BiH. Na taj korak mora se sačekati odluka Vlade i obaju domova Parlamenta Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije