SARAJEVO

Ombudsmeni BiH - Učinkovitije djelovati na prevenciji nasilja nad ženama

24.11.2020.
u 16:38

Nasilje nad ženama i djevojčicama počinje uzimati pandemijske razmjere, a odvija se u javnim i privatnim prostorima bilo kod kuće, na ulicama, u državama i njihovim institucijama, u miru ili u ratu, upozoravaju Ombudsmeni Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

- Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine koristi 25. studeni, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da podigne svijest i ukaže na važnost sprječavanja pojave, odnosno prevenciju i uklanjanje posljedica nasilja nad ženama i djevojčicama - navodi se u saopćenju Ombudsmena.

Ističu kako se u procesu zaštite žena i djevojčica od nasilja, primarnu ulogu imaju adekvatno zakonodavstvo, osposobljeni organi za učinkovitije djelovanje, te usvojene procedure postupanja nadležnih organa.

- Donošenjem zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, i to: Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji Republike Srpske (2005), Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji Federacije Bosne i Hercegovine (2005) i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji Brčko distrikta BiH (2018), kao lex specialis-a, uz Zakon o ravnopravnosti spolova (2003) i Zakon o zabrani diskriminacije u BiH (2009), stvorene su pravne pretpostavke za učinkovitije procesuiranje nasilja nad ženama i zaštitu žrtava - napominju iz Institucije ombudsmena.

Uprkos tome, kako nadalje navode, prijavljeni slučajevi nasilja nad ženama ukazuju da postoje slabosti u sustavu koje se manifestiraju kroz neadekvatnu reakciju nadležnih organa kod prijavljivanja nasilja, nedovoljnu i neučinkovitu zaštitu žrtava nasilja, te blago kažnjavanje počinitelja nasilja, često i ispod zakonom utvrđenog minimuma.

- Nesumnjivo je da postoji potreba učinkovitijeg djelovanja svih subjekata uključenih u sprječavanje i prevenciju nasilja nad ženama i djevojčicama, te svakako osiguranje implementacije obveza utvrđenih domaćim ustavima i zakonima, kao i Istanbulskom konvencijom i EU Direktivom o uspostavljanju minimalnih standarda za prava, podršku i zaštitu žrtava kaznenih djela iz 2012. godine - poručili su Ombudsmeni BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?