Zasjedao Dom naroda Parlamenta Federaciije BiH

Omogućen nastavak radova na izgradnji Koridora Vc, dat„ vjetar u leđa“ izgradnju Vjetroelektrana u Tomislavgradu i Livnu

29.07.2020.
u 17:32

Pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na jučer održanoj 6. redovitoj sjednici, razmatrao je i usvojio nekoliko odluka koje će omogućiti nastavak radova na projektima putne infrastrukture, ali i izgradnje nekoliko vjetroelektrana na području općina Tomislavgrad i Livno.  Usvajanjem nekoliko odluka o kreditnom zaduženju, Dom naroda osigurao je preduvjete za kontinuitet nastavka radova na izgradnji novih dionica na Koridoru Vc, na jugu i sjeveru te u središnjem dijelu Federacije BiH. 

Među ostalim i za izgradnju dionice Mostar Jug i tunela Kvanj kojom se dionica autoceste od Počitelja spaja s Mostarom, potom dionica Poprikuša - Nemila kojom autocesta dolazi do Žepča te Putnikovo Brdo - Medakovo kojom se gradnja autoceste na Koridoru Vc nastavlja sve do međuentitetske granice s Republikom Srpskom, do Usore. Dom naroda odobrio je i kreditno zaduženje kojim će biti omgućeno realiziranje projekta Regionalnog vodovoda „Plava voda“ kojim će se dugoročno riješiti pitanje kvalitetne vodoopskrbe nekoliko općina Srednjobosanske i Zeničko- dobojske županije.

Dom naroda prihvatio je i nekoliko informacija  o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetroelektrane Baljci i Gradina  u Tomislavgradu  te VE Pakline, Orlovača i Ivovik u Livnu. Prihvatanjem navedenih odluka Dom naroda dao je „vjetar u leđa“ realiziranju realiziranju nekoliko projekata u oblasti izgradnje i puštanja u pogon vjetrelektrana kao obnovljivog izvora energije diljem Federacije BiH.
Između ostalih, Dom naroda po žurnoj je proceduri usvojio  Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obveza po osnovu računa stare devizne štednje  kojim je rok za povrat stare devizne štednje produžen do 2022. godine.  Prihvaćen je i Prijedlog zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji će omogućiti uvođenje europskih standarda u oblast osiguranja u prometu . Prihvaćen je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o cestovnom prijevozu kojim će se osigurati specijalizirana taksi vozila za osobe sa invaliditetom.

Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva koji je usvojen u formi nacrta,  Federacija BiH krenula je s procesom unaprijeđenja  okruženja za razvoj malog gospodarstva i povlačenje investicija, uključujući i sredstva iz Europskih fondova koja su namijenjena razvoju malog gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta.  Također u formi nacrta, prihvaćen je Zakon o infrastrukturi prostornih podataka Federacije BiH kojim se dodatno uređuje oblast prostornih podataka u čijem je uređenju Federacija BiH napravila značajne iskorake.  
Prihvaćena je i Odluka o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti Federacije BiH kao i Specijalno izvješće o zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta u Bosni i Hercegovini kojeg je sačinio Ured ombudsmena za ljudska prava, a dio je obveza naše zemlje koje se odnose na Međunarodnu konvenciju o pravima djeteta. 
Zbog poštivanje epidemioloških mjera, izaslanici su tijekom zasjedanja bili raspoređeni u dvije različite dvorane. Prije početka sjednice minutom šutnje, odana je dužna počast od Covid-A 19 preminulom federalnom ministru za pitanja branitelja Salki Bukvareviću.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?