Zoran Tegeltija

Onaj tko bude glasovao protiv odluke o financiranju izbora bit će jasan pokazatelj tko je za, a tko protiv izbora

21.05.2020.
u 10:39

"Izbori mogu biti raspisani i sredstva osigurana. Opravdanja za neodržavanje izbora, za one koji ne žele izbore, nema i onaj tko bude glasovao protiv odluke Vijeća o financiranju izbora bit će jasan pokazatelj tko je za, a tko protiv održavanja izbora", kaže Tegeltija.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je kako nijedna zemlja, pa ni BiH, odnosno entiteti neće moći sami prevladati krizu bez dodatnih sredstava, te dodao kako je dobro što postoji novac MMF-a i što su se kao makrofinancijska pomoć pojavila i sredstva Europske komisije koja su za BiH rijetko bila dostupna.

"Najteže razdoblje, odnosno oporavak gospodarstva tek predstoji", rekao je Tegeltija, javlja Srna. 

On je dodao kako je zadovoljan radom Vijeća ministara u kriznom razdoblju naglasivši kako su podrška zdavstvu, opskrbi i financijska podrška RS, Federaciji BiH, te Brčko distriktu, bili ključni zadaci, kao i da bude zaštićen zdravstveni sektor od nekontroliranog ulaska na granicama.

"Razgovarali smo na vrijeme s međunarodnim finansijskim institucijama i s Europskom komisijom smo se dogovorili o podršci za zdravstvo i gospodarstvo od oko 700 milijuna eura, a do kraja lipnja će bitri operativno 616 milijuna", izjavio je Tegeltija za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, s međunarodnim financijskim institucijama završeni su pregovori o oko 700 milijuna eura za pomoć entitetima i Brčko distriktu u borbi protiv koronavirusa, od čega je oko 630 milijuna kreditnih sredstava i oko 80 milijuna granta.

"Mislim kako smo uradili odličan posao, ako se uzme da smo od 150 milijuna eura u pregovorima s MMF-om došli do više od 330 milijuna eura. Novac je na računu Centralne banke i sada treba biti poštovan proces prijenosa na račune entiteta i Brčko distrikta. Nažalost, počeli su se povlačiti neki loši politički potezi i licitira se s postotcima raspodjele između entiteta i Brčko distrikta, a potom za raspodjelu između Vlade FBiH i županija", rekao je Tegeltija.

On je ukazao kako su nerazjašnjeni odnosi hrvatskih i bošnjačkih ministara preslikavanje odnosa iz FBiH, dodavši kako mu je žao zbog blokade i što nema spremnosti za naredni korak.

Tegeltija je rekao kako je razgovarao s predstavnicima Centralne banke i da su rekli kako im je potrebna samo promisorna nota Ministarstva financija i trezora.

"Ta nota im je dostavljena, ali sada navode kako treba dodatna odluka Vijeća ministara. Nisam siguran je li u Centralnoj banci BiH u pitanju strah ili opstrukcija, ali još ne postoji spremnost da sredstva budu raspodijeljena, a kamate teku. S obzirom na to da je ovaj aranžman MMF-a program pomoći u sanaciji posljedica pandemije, nema dodatnih penala, osim redovite kamate", naveo je on.

Tegeltija je podsjetio sve u BiH da sredstva iz makrofinancijske pomoći Europske komisije neće biti moguće povući dok se ne isplate sredstva MMF-a te će i budući aranžmani s međunarodnim financijskim institucijama, poput aranžmana sa Svjetskom bankom, biti pod znakom pitanja, jer je pokazana "doza neozbiljnosti u jako ozbiljnoj situaciji".

Govoreći o kreiranju proračuna institucija BiH za 2020. godinu, te stavkama na kojima bi moglo biti rezova, Tegeltija je naglasio kako sve ono bez čega se može u ovoj godini neće biti financirano.

"Pokušat ćemo ostvariti financijski okvir kako bismo mogli pružiti maksimalnu podršku u saniranju posljedica pandemije. Mislim da rokove imamo - to je 31. svibnja i nema razloga da proračun ne bude usvojen. Vjerujem da ćemo u dogovoru sa svima izglasati proračun u okvirima koji su neophodni za funkcioniranje, a sav višak iskoristiti za borbu protiv pandemije", istakao je Tegeltija.

Kada je riječ osiguranju novca za lokalne izbore, on je pojasnio kako njihovo održavanje ne ovisi od toga hoće li proračun BiH biti usvojen, jer Vijeće ministara može donijeti posebnu odluku o financiranju izbora, za što ima sredstava.

"Izbori mogu biti raspisani i sredstva osigurana. Opravdanja za neodržavanje izbora, za one koji ne žele izbore, nema i onaj tko bude glasovao protiv odluke Vijeća o financiranju izbora bit će jasan pokazatelj tko je za, a tko protiv održavanja izbora. Nisam siguran da je bilo tko od ovih ljudi koji izgovor za neodržavanje traže u navodnom nedostatku novca, spreman da se baš tako jasno izjasni da traži prolongiranje da bi popravio političku situaciju", kaže Tegeltija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?