Ekoincident

Opasna otopina bačena u mostarskom naselju Rudnik u blizini kuća

24.01.2019.
u 16:00

- Prije nekoliko dana dobili smo dojavu od građana da je više od 20 kanistara otopine Tiutol bačeno nedaleko od naseljenih kuća - kazao jeza Večernji list jučer Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HN županije govoreći o ekoincidentu u mostarskom naselju Rudnik.

- Odmah po dojavi - nastavlja Marić - članovi Policijske uprave izašli su na mjesto događaja i obavili očevid, a nakon toga obavijestili mjerodavne inspekcije kako bi uklonile taj otpad. Inspekcijske službe će u suradnji s policijom provoditi opsežnu istragu i ako i kada dođu do mogućih počinitelja, onda će policija po dužnosti nastaviti provoditi svoj dio posla - kazao nam je Marić dodavši da će se tada doznati i podrijetlo štetnoga otpada koji se našao na neprimjerenom mjestu.

Dezinfekcijsko sredstvo

- Gotovo nemoguće je utvrditi kako se opasni otpad uopće našao na tom mjestu. To je mogao baciti bilo tko. Ako je otpad bačen u naselju Rudnik, ne mora uopće značiti da je to učinio netko iz Mostara. Bilo tko je mogao doći i iz susjednih općina ili gradova i baciti ga. Na pakiranjima otopine ne piše čak ni proizvođač. Vjerojatno je negdje kupljena, nakon čišćenja i bačena, a svi znamo da se Tiutol može koristiti u različite svrhe - kazali su nam jučer iz županijskog inspektorata.

Inače, Tiutol je otopina koja se koristi za kemotermalno čišćenje i dezinfekciju aparata za hemodijalizu te u stomatologiji. Otopina je izrađena na osnovi natrijeva hipoklorita, što je slično varikini. Na kanistrima stoji i upozorenje proizvođača koji savjetuje da se za korištenje ove otopine koriste zaštitne rukavice, naočale i maska za lice te da se u slučaju kontakta s očima osoba obvezno mora javiti liječniku. Ističe se i to da se obvezno drži izvan dohvata djece.

Kazne i do 15.000 KM

Ono što je važno jest da je opasnost uklonjena, a to su učinili sanitarni inspektori Grada Mostara odmah po dojavi policije. Slučaj će dalje biti proslijeđen županijskoj zdravstvenoj inspekciji. Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a za Bljesak.info su kazali kako nisu bili upoznati sa slučajem.

- Prema onome što se moglo vidjeti u medijima, radi se o dezinfekcijskom sredstvu koje se, po pravilniku o medicinskim sredstvima, svrstava u kategoriju posebnih medicinska sredstva za dezinfekciju, čišćenje i ispiranje i ni u kojem slučaju se ne smije ostavljati nadohvat građana, posebno djece - poručili su iz Ministarstva te dodali kako se posebna medicinska sredstva za dezinfekciju, čišćenje i ispiranje zbrinjavaju na način koji neće izazvati ugrožavanje života i zdravlja ljudi i okoliša. - Ustanove koje se bave prometom medicinskih sredstava moraju imati sklopljen ugovor o preuzimanju i zbrinjavanju takvog otpada. Kazne za prekršaj su propisane Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima i kreću se od 5000 do 15.000 KM za pravnu osobu i od 3000 do 6000 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi - poručeno je iz Ministarstva. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?