Smirivanje vremena

“Opći potop” pa snijeg i bura

29.11.2018.
u 08:53

U Bosni i Hercegovini proteklih je dana stanovnicima južnoga dijela zemlje i istočne Hercegovine glavobolju uglavnom zadavala obilna kiša. S druge strane snijeg, iako je, posebno padajući u noći na srijedu, prekrio vrhove svih planina od Prenja do Veleža iznad Mostara, još ne stvara probleme u prometu.

Najtopliji Neum i Stolac

U većem dijelu Bosne i jučer je sniježilo, istina slabo, a najniža temperatura u 13 sati zabilježena je na Bjelašnici - 11, Ivan-sedlu - 5, Bugojnu i Sarajevu - 1, u Bihaću, Jajcu i Tuzli bilo je 0, među najtoplijima su bili Bileća i Mostar s 8 i Široki Brijeg s 9, a najtopliji Neum, Stolac i Trebinje s po 10 stupnjeva. Snijeg je zabijelio i jednu od najomiljenijih zimskih destinacija u Hercegovini, Blidinje. Najviši snježni pokrivač, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jučer je zabilježen u Han Pijesku 23 cm, na Bjelašnici je iznosio 16, u Tuzli 7, na Ivan-sedlu 6, Banjoj Luci 4... Na banjolučkom području najviše snijega palo je u višim predjelima na području Stričića i Pavića, i do 15 cm. Iako snijeg, koji je jučer osvanuo i u Sarajevu, nije bio velikog intenziteta i nije izazvao nikakve štete na zelenilu, radnici poduzeća “Park” otresli su ga s krošnji mladih sadnica stabala. Izlijevanjem rijeke Bune na području Mostara poplavljena su brojna okolna poljoprivredna zemljišta, a pod vodom je u potpunosti i Rekreacijski centar Bunica koji je omiljeno ljetno okupljalište Mostaraca. Ta je pritoka Neretve poplavila i nekolicinu terasa ugostiteljskih objekata smještenih uz samu rijeku Bunu, a kako smo saznali od lokalnih mještana, u ovom razdoblju tijekom obilnih kiša uvijek plave. Srećom, stambeni objekti još nisu ugroženi, a nije zabilježena ni veća materijalna šteta. Obilne kiše proteklih dana na jugu Hercegovine bile su svojevrsna najava pozne jeseni dok je bura koja ih je, na zadovoljstvo mnogih, smijenila, upozorila na skori dolazak zime. Obilne kiše na čapljinskom području izuzev onog uobičajenog razlijevanja vodotoka te raskvašenog zemljišta koje je za dulje razdoblje odložilo sve radove u poljoprivredi, nisu prouzročile posebne štete. Potvrđuje to i Mate Jurković, zapovjednik Profesionalne protupožarne postrojbe Čapljina, od kojeg doznajemo da nije bilo posebnih intervencija zbog oborina. Najveće plavljenje izazvala je rijeka Trebižat čije su vode prekrile kraško polje Krteljevac između čapljinske i ljubuške općine, ali to je uobičajena pojava tijekom kišovitijeg dijela godine. Nadošle su i ostale rijeke na čapljinskom području: Neretva, Bregava i Krupa. Inače, uz stabilnije vrijeme i djelomično poboljšanje biometeoroloških prilika, danas će u Hercegovini i na jugozapadu biti ugodnije, iako i prohladno pod utjecajem sjevernog strujanja.

Do 11 stupnjeva

U Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne danas se očekuje pretežito vedro, a u ostatku države pretežito oblačno. U Hercegovini će bura malo oslabjeti. Jutro će biti hladno s temperaturama od - 7 do - 2, na jugu od 1 do 5, dnevne temperature od - 2 do 4, na jugu od 6 do 11 stupnjeva.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije