poticanje nataliteta

Općina Žepče novčano nagrađuje rođenje troje i više djece u obitelji

djeca
10.05.2017.
u 09:10

Na prijedlog općinskog načelnika Mate Zovke na sjednici Općinskoga vijeća Žepče usvojena je odluka o dodjeli novčane pomoći rodiljama u svrhu poticanja nataliteta na području općine Žepče. U obrazloženju prijedloga ove odluke, općinski načelnik je naglasio da su i do sada iz općinskog proračuna izdvajana sredstva za pomoć višečlanim obiteljima, ali uglavnom koje su u stanju socijalne potrebe.

Novčana pomoć ostvaruje se u vidu jednokratne novčane pomoći za treće novorođeno dijete 200 konvertibilnih maraka, za četvrto novorođeno dijete 400 maraka, za peto i više  novorođene djece 500 KM, s tim što se za svako sljedeće novorođenče dobija po 100 maraka više. Za rođenje blizanaca (prvi porod) bit će dodijeljeno 300 konvertibilnih maraka, s tim ako su blizanci iz drugog ili trećeg poroda na ovaj iznos pomoći se dodaje iznos koji je predviđen prema ukupnom broju djece obitelji  rodilje.

Trenutačno je na evidenciji centra za socijalni rad oko 98 žena, majki koje su zaposlene i koje ostvaruju pravo na rodiljnu naknadu, kao i 97 rodilja koje ostvaruju pravo na ishranu novorođenog djeteta kroz 6 mjeseci, a isto toliko ostvarilo je pravo na jednokratnu pomoć i pomoć za opremu novorođenog djetata.

Ukupan iznos isplaćenih naknada za rodilje koje nisu u radnom odnosu je 45.000 KM, a za rodilje koje su u radnom odnosu isplaćeno je 625.000 KM. Općina Žepče bilježi trend blagog pada stope prirodnog prirasta. Udio najmlađe populacije u ukupnom broju stanovnika u 2004. godini iznosio je 20 posto dok je u 2015. godini iznosio 18 posto. Istodobno povećao se broj najstarije populacije za 5 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?