9 018 939,00 KM

Općinsko vijeće usvojilo Proračun općine Stolac

22.01.2021.
u 16:03

Općinsko vijeće Stolac usvojilo je na današnjoj I. sjednici Proračun općine Stolac za 2021. godinu. Ukupni prihodi i primici Proračuna općine Stolac za 2021. godinu planiraju se u iznosu od 9 018 939,00 KM što je za 1,79% manje u odnosu na plan Proračuna 2020. godine. 

Usvajanju proračuna prethodilo je njegovo stavljanje na javnu raspravu, isti je stavljen na javni uvid na službenoj stranici, te su se prijedlozi, primjedbe i sugestije mogle dostaviti u pisanoj formi u Službu za financije ili putem službenog e-maila, priopćeno je. 
Jedan dio kapitalnih projekata koji su dijelom realizirani u 2020. godini, planirani su i nastavljaju se u 2021. godini kao što su projekti vezani za: nastavak radova na vodoopskrbnom sustavu na Dubravskoj visoravni, projekt iluminacije Starog grada, nastavlja se i sanacija lokalnih putova u općini Stolac, spomenimo također obnovu Srednje škole Stolac i Dječjeg vrtića Stolac, utopljavanje Doma Zdravlja Stolac kao i sanaciju javnih površina. 

Nastavljaju se radovi na izgradnji komunalne i cestovne infrastrukture u Gospodarsko - poslovnoj zoni Hodovo. "Proračun se dosta oslanja na projekte koji se financiraju s viših razina vlasti, određenih fondova, ministarstava, mislim da realan i izvodiv, daje nam jedan prostor za podizanje komunalne i putne infrastrukture, a isto tako i Gospodarsko - poslovne zone Hodovo gdje stvaramo uvijete za jedan jači gospodarski oporavak u Stocu", istaknuo je načelnik Bošković prilikom izlaganja Proračuna. 

Nakon usvajanja Proračuna općine Stolac za 2021. godinu, usvojena je Odluka o izvršenju Proračuna općine Stolac za 2021. godinu. Odlukom o odobravanju kratkoročnog kreditnog zaduženja općine Stolac, odobrava se kreditno zaduženje na iznos glavnice od 278 100,00 KM za razdoblje od 02.01. 2021 do 31.12.2021. godine. Usvojena je i Odluka o visini prosječne konačne građevne cijene m2 korisne stambene površine na području Općine Stolac, radi se o tehničkoj odluci koju vijeće donosi svake godine. Prosječna konačna građevna cijena m2 korisne stambene površine na području Općine Stolac iznosi kao i prethodnih godina i poslužit će kao temelj za izračunavanje visine rente za 2021. godinu. 

Donosi se na godišnjoj razini i služi za obračun rente prilikom izdavanja odobrenja za gradnju objekata te predstavlja jedan od uvjeta za izdavanje građevinske dozvole. Donesena je i Odluka o Pristupanju izmjene i dopune Prostornog plana općine Stolac za razdoblje od 2013-2023. godine. 

Godine 2013 krenulo se u prvu poslije ratnu izradu Prostornog plana općine Stolac. Prostorni plan općine usvojen i primjenjuje se od 2017.godine. Ciljano se ide u izmjene i dopune Prostornog plana, jer se pojavio određeni broj investitora koji bi ulagali u općinu Stolac. Data je suglasnosti na Imenovanje Općinskog javnog pravobranitelja, Joze Matića koji ostaje i dalje općinski javni pravobranitelj. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?