Domaljevac

Oporavak i jačanje sustava prevencije od poplava

25.01.2017.
u 10:00

Tijekom povijesti Posavine priroda je bezbroj puta pokazivala svu svoju nadmoć i promjenjivu ćud. Još su svježa sjećanja na katastrofalne poplave iz 2014. pa žitelji triju posavskih općina - Orašje, Domaljevac-Šamac i Odžak od tada budno motre svaki nadolazak rijeka Save i Bosne uz koje su životno vezani. Početkom ove godine, obrnuta situacija. Ne strahuje se od visokog vodostaja. Zbog niske razine Save, ponovno su nastale vodene (ne)prilike. Riječ je o problemima s vodoopskrbom jer još uvijek tri općine PŽ-a nisu riješile u svim naseljima zajednički sustav vodovodne mreže. Kako se radi u pravilu o milijunskim projektima, općine ih rješavaju fazno. Kako vladaju “debeli” minusi, i do -20 stupnjeva, dodatno su povećani problemi zbog pucanja cijevi pa su ovih dana najtraženije osobe u Posavini električari i vodoinstalateri ili pak priučeni majstori kojima je dugogodišnje iskustvo bavljenja problemima hidrofora preraslo gotovo u užu specijalnost.

Problemi vodoopskrbe

No, vratimo se na početak priče i probleme Posavaca vezane uz poplave jer očito sve štete još nisu sanirane. Iz općinskoga poglavarstva Domaljevac-Šamac najavljuju projekte koji će obilježiti 2017. Načelnik Mario Jurkić održao je sastanak vezan uz početak provedbe projekta “Potpora održivom oporavku od poplava za Domaljevac-Šamac, Šamac i Vukosavlje” koji financira EU kroz program podrške civilnom društvu za oporavak od poplava 2014. Projekt provodi Udruga “Neovisni ured za razvoj” u suradnji s općinama Domaljevac-Šamac, Šamac i Vukosavlje. Vrijednost projekta je 201.406,90 €, od čega EU financira 181.265,49 € (90%), a suradnici na projektu 20.140,61 € (10%). Trajanje projekta je 12 mjeseci. - Glavni cilj je oporavak onih dijelova ekonomskog života i životnog okruženja u Šamcu, Domaljevcu i Vukosavlju koji još nisu bili dio procesa oporavka i jačanje sustava prevencije poplava, naglašavaju.

Sunce okuplja mlade

Domaljevac-Šamac u ovoj godini namjerava nastaviti i podupiranje udruga angažiranih na projektima usmjerenim na kvalitetnije sadržaje života te općine koju nije zaobišao val iseljavanja. Oni koji su ostali, smatraju mladi te posavske općine, angažirani su kroz rad udruga kako bi zajedno učinili boljim život i zadržali mlade. Načelnik Jurkić održao je sastanak s predstavnicima ekološke Udruge “Sunce”. Udruga je nositelj aktivnosti organiziranja biciklijade “Športom protiv droge i alkohola” koja okupi stotine mladih, a radili su i na ekološkoj osviještenosti građana kroz projekt “Jačanje svijesti o okolišu” koji financira UNDP. Tijekom godine uputili su i nekoliko idejnih projekata prema državnim institucijama. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije