poduzetnik Mahmut Galijašević

Oporavlja se Njemačka, taj signal je pozitivan i za BiH

05.05.2024.
u 20:18

Njemačka industrija daje ohrabrujuće znakove života, s drugim uzastopnim mjesecom rasta proizvodnje, objavio je u nedavnoj analizi Bloomberg. Ovaj podatak predstavlja pozitivnu vijest ne samo za Njemačku već i za ekonomije njezinih trgovinskih partnera, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, istaknuo je poduzetnik Mahmut Galijašević.

- Njemačka je naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner, jedna od rijetkih zemalja u koju izvozimo više nego što iz nje uvozimo. To je istina koja se proteže kroz sve industrijske sektore Bosne i Hercegovine, od primarne industrije do tekstila, a posebno se ističe automobilska industrija - napomenuo je Galijašević. Automobilska industrija, kao ključni sektor u Njemačkoj, posebno osjeća puls njezine ekonomije. - Znamo da je njemačka ekonomija najznačajnija u Europskoj uniji, a automobilska industrija čini srž njezina gospodarstva. Stoga, oporavak njemačke ekonomije ima izravan utjecaj na naš sektor - dodao je Galijašević.

Iako je Njemačka nedavno prošla kroz nekoliko tromjesečja loših rezultata, Galijašević izražava optimizam u vezi s njezinim oporavkom, a trend će biti pozitivan signal i za BiH. Gledajući prema budućnosti, Galijašević predviđa stabilan oporavak njemačkog gospodarstva do kraja ove godine, s nastavkom rasta i u 2025. godini.

- Oporavak njemačke ekonomije donosi nadu za sve nas koji smo povezani s njom. Očekujemo da će se ova pozitivna dinamika nastaviti i pružiti stabilan temelj za budući rast i razvoj - zaključio je Galijašević.

Podsjetimo, više od pola milijuna ljudi napustilo je BiH otkad je Hrvatska ušla u Europsku uniju 2013. Najviše se išlo u Njemačku, a Nijemci su u međuvremenu olabavili uvjete za useljavanje i onih koji nemaju dokumente EU. Zahvaljujući milijardama eura donacija, ova zemlja je dobrim dijelom živjela od Njemačke proteklih godina, stoga su s pravom mnogi bili zabrinuti nakon što je kriza pritisnula gospodarstvo najjače europske sile. Stvari se pomalo vraćaju na mjesto, međutim, geopolitička situacija i dalje je neizvjesna da bi se nešto dugoročno zaključivalo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?