Nakon posljednjih istupa u javnosti, Tužiteljstvo bi moglo proširiti istragu

Oprečne informacije o potpori Nadzornog odbora Upravi Bosnalijeka

16.05.2022.
u 15:40

Situacija oko upravljanja najvećom farmaceutskom tvrtkom u BiH dodatno se komplicira nakon odluke Suda BiH da osumnjičenom direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću modificira mjere zabrane tako što je na snazi ostala mjera zabrane putovanja, dok su ublažene mjere sastajanja s određenim osobama. Osumnjičenom je dopušten pristup zgradi Bosnalijeka, ali ne smije razgovarati o ovom kaznenom predmetu. Tužiteljstvo BiH tereti Uzunovića za kaznena djela organiziranog kriminala, zlouporabe položaja ili ovlasti, sklapanja štetnih ugovora te pranja novca. Madžid Avdagić, kojeg je skupština dioničara na osporavanoj sjednici imenovala za predsjednika novog NO-a Bosnalijeka, u međuvremenu je objavio kako je Komisija za vrijednosne papire FBiH "podlegla pritiscima i raznim lobijima te odbila upisati novi Nadzorni odbor iako je 20. lipnja 2013. gotovo u identičnoj situaciji legalizirala NO na čelu s Konstantinom Zevlovim i Upravu s Nedimom Uzunovićem". 

- Po preciznim uputama Komisije za vrijednosne papire o potrebi kompletiranja dokumentacije, novi Nadzorni odbor jednoglasno je razriješio dosadašnju Upravu Bosnalijeka i za novog direktora na razdoblje od šest mjeseci imenovao Nevena Hadžisulejmanovića koji može stabilizirati prilike u Bosnalijeku i osigurati zakonito, pozitivno i uspješno poslovanje - navodi Avdagić koji je bio i u dosadašnjem NO-u Bosnalijeka. 

Tvrdi da su netočni i vrlo opasni navodi kojima dio aktualne Uprave plaćenim oglasima u medijima dezinformira javnost da stari Nadzorni odbor na čelu s Nedimom Rizvanovićem daje potporu Uzunoviću i Upravi. 

- To je vjerojatno posao za Tužiteljstvo jer bi, po toj logici, na optuženičkoj klupi, umjesto Uzunovića, trebao biti NO. Budući da sam član i tog starog NO-a, tvrdim da nikada nisam nazočio sjednici na kojoj smo dali potporu Uzunoviću, tim prije što Sud nije okončao postupak - navodi Avdagić. Iz Bosnalijeka je pak objavljeno priopćenje koje potpisuje predsjednik dosadašnjeg NO-a Nedim Rizvanović u kojem se upućuje na odluku Komisije za vrijednosne papire FBiH i naglašava da je upravo taj NO legalan i da nastavlja s radom. Rizvanović u obraćanju hvali rad Uprave Bosnalijeka unatoč kaznenom procesu te ističe da je tvrtka doživjela "procvat u svim segmentima rasta i unapređenja poslovanja u posljednjih nekoliko godina, upravo u vrijeme sadašnje Uprave". 

- Postojeći članovi NO-a u potpunosti podržavaju rad Uprave kompanije i ponosni smo na postavu koja je uspjela sačuvati i unaprijediti poslovanje u svim segmentima, bez obzira na sve izazove - naveo je Rizvanović. Na tu tvrdnju reagirao je Avdagić objavivši da NO Bosnalijeka ni na jednoj sjednici kojoj je nazočio kao član nije glasovao za podršku Uzunoviću i ostalim članovima Uprave. Ističe kako se nada da će Tužiteljstvo i Sud u što skorijem vremenu završiti predmet. 

- Smatram da poslovanju i budućnosti ove kompanije izravno šteti činjenica što je vodi osoba koju se tereti za teška kaznena djela vezana upravo uz Bosnalijek - rekao je Avdagić koji, očito, ne želi podrškom Uzunoviću na sebe preuzeti odgovornost NO-a za eventualno dokazana kaznena djela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?