SDA blokira imenovanje Hrvata

Opstrukcija funkcioniranja i izbora novih struktura vlasti sastavni dio političke igre

12.04.2019.
u 07:00

Samo dan nakon što su razgovarali predstavnici HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije, na sjednici Vlade Federacije BiH, koju čine dužnosnici ovih dviju stranaka, pojačani Savezom za bolju budućnost BiH, nisu nazočili hrvatski ministri. Razlog za to identičan je kao i prošloga tjedna jer je premijer Fadil Novalić ponovno sazvao žurnu sjednicu Vlade postavljajući na dnevni red točke koje nisu usuglašene i na koje nema mogućnost utjecaja. Na sjednicu zbog toga nije došla dopredsjednica Vlade Jelka Milićević, koja je i ministrica financija, te ministri Denis Lasić, Mato Jozić, Vjekoslav Mandić, Zora Dujmović i Josip Martić, piše Večernji list BiH. 

Odugovlačenje

Hrvatski ministri protive se održavanju žurnih sjednica jer se na njima ne mogu kandidirati točke osim onih koje isključivo zanimaju premijera Novalića, odnosno SDA. Prema proceduri na sjednicama, koje su sazvane s oznakom “žurne”, ne može se čak ni glasovati o dnevnome redu ili izmjeni točaka te odlučivati izvan zadanog kruga. Novalić se na ovakvu taktiku odlučio nakon što su 28. ožujka ministri iz SDA preglasani od HDZ-a BiH i SBB-a kod utvrđivanja dnevnog reda, zbog čega je prekinuo sjednicu ne poštujući demokratsku većinu. Slično se dogodilo i 13. ožujka kada je prekinuo još jednu sjednicu Vlade Federacije BiH zbog toga što su se ministri iz reda SDA ponovno našli s druge strane. Tada su se federalni ministri sukobili oko imenovanja zamjenika ravnatelja Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine. Ministri iz reda SBB-a predložili su da se na ovu poziciju imenuje bivša ministrica zdravstva Sarajevske županije Zilha Ademaj, a što su načelno podržali i ministri iz HDZ-a. Sporenja između SDA, SBB-a i HDZ-a nastavila su se i zbog imenovanja vršitelja dužnosti direktora Lutrije BiH. No, ključni razlog, a što je očito dio ukupne strategije odugovlačenja s uspostavom vlasti od Stranke demokratske akcije na svim razinama, zapravo je pozicija ravnatelja Federalne uprave policije (FUP) kako bi se onemogućilo da Hrvati konačno imenuju policijskog profesionalca na čelu ove institucije. Praktički, otkako je uspostavljen FUP, bošnjačka strana kontrolira prvu poziciju u ovoj instituciji. To se događalo čak i nakon što je izmijenjen Zakon o unutarnjim poslovima kojim je definirano kako ministar i ravnatelj policije ne mogu biti iz istoga naroda. Naime, prvi primjer izigravanja volje Hrvata, zajedno s vlašću Alijanse za promjene, stigao je Zlatko Miletić za ravnatelja FUP-a. Godinama je bio na čelu ove policijske agencije uz blagoslov bošnjačkih SDP-a, a zatim i SDA. Nakon što su istekli svi uvjeti za njegov odlazak u mirovinu, naslijedio da je ponovno jedan Hrvat po mjeri vodećeg bošnjačkog SDA. Postao je to Dragan Lukač, čije je poznanstvo s prvim čovjekom SDA predodredilo njegovu poziciju. To se nastavilo i nakon što je Bakir Izetbegović preuzeo vodstvo SDA. Nakon raspisanog natječaja prošle godine i Lukačeva odlaska u mirovinu, postalo je jasno da će jedan od prijavljenih kandidata Hrvata zasjesti na tu poziciju. Najozbiljniji je praktički Zoran Galić, sadašnji ravnatelj Granične policije. Među prijavljenima su i Milan Galić, Zoran Čegar, Ivica Bošnjak, Ljuban Frljić i Robert Perić, kao i Ensad Korman i Mustafa Hujdurović.

Kaznena prijava

Prije zauzimanja stava da ne žele imenovati nikoga, a što je očito samo povezano s FUP-om, premijer Novalić, koji je i dužnosnik SDA, podnio je kaznenu prijavu protiv zamjenice, ministrice Jelke Milićević, tvrdeći da je zajedno s kolegom Vjekoslavom Bevandom, državnim ministrom financija, oštetila FBiH za više desetaka milijuna KM prigodom odlučivanja na Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje kad su donosili odluku glede raspodjela novca od trošarina za izgradnju cestovne infrastrukture. Nakon toga Upravni odbor odbacio je sve prigovore navodeći da je sve napravljeno sukladno zakonu i pravilniku o radu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?