zanimljivo

Optička iluzija koja je zaludjela Internet: Pomiče li se dijamant ili ne?

Twitter
20.06.2019.
u 07:20

Ovo prividno gibanje generirano je mijenjanjem kontrastnih signala između rubnih crta i pozadine

'Perpetual diamond' nova je optička iluzija koja će vas natjerati na razmišljanje. Iluziju su napravili istraživači kako bi ukazali kako mozak može biti obmanut kontrastom. Iluzija naizgled prikazuje dijamant koji se miče preko cijelog ekrana, gore-dolje ili pak lijevo-desno. No u stvarnosti, dijamant se zapravo uopće ne pomiče, nego stoji na istom mjestu cijelo vrijeme. 

Optičku iluziju pogledajte OVDJE

Ovo prividno gibanje generirano je mijenjanjem kontrastnih signala između rubnih crta i pozadine. Gornje kretanje stvaraju dva gornja ruba koja trepere između crne i bijele boje, dok dva donja ruba čine upravo suprotno. 

Reakcija interneta je neprocjenjiva jer nitko ne može povjerovati da se dijamant ustvari ne pomiče. 'Ovo je prestrašno', 'Kako je moguće da se ne pomiče?', 'Ništa mi više nije jasno' bili su neki od komentara. Dr. Shapiro kaže da je "najznačajniji" aspekt ove iluzije udaljenost. Udaljite se od zaslona i vidite koliko daleko možete ići prije nego iluzija nestane.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?