Tužiteljstvo BiH

Optužnica protiv Ranka i Radomira Ševarike zbog ubojstva zarobljenika HVO-a

tužiteljstvo bih
28.10.2015.
u 14:09

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Ranka Ševarike, rođenog 29.04.1963. godine u mjestu Bokani, Skender Vakuf, državljanina BiH i Radomira Ševarike, zvanog „Čatro“ i „Čagi“, rođenog 02.02.1958. godine u mjestu Bokani, Skender Vakuf, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava milicije (Ranko Ševarika) i VRS (Radomir Ševarika), postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Oni su optuženi da su početkom listopada 1992. godine, na području općine Skender Vakuf, došli zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, u podrumske prostorije Pošte, znajući da se tu nalaze zarobljeni pripadnici HVO-a Kotor-Varoš te iz prostorija izveli dvojicu zarobljenika.

Nakon toga su zarobljenike, u namjeri da ih ubiju, odveli do mjesta Borak, gdje su se nalazili položaji VRS, te ih tukli i zlostavljali pred drugim pripadnicima VRS-a, nakon čega su vojnici pucanjem iz vatrenog oružja, ubii jednog zarobljenika koji se odvezao i počeo trčati prema šumi, a optuženi Ranko Ševarika pucanjem rafala iz automatskog oružja iz neposredne blizine ubio drugog zarobljenika koji je ležao na zemlji.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba kršeći pravila međunarodnog prava sudjelovali u ubojstvu ratnih zarobljenika, čime su počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije