Željko Raguž upozorio:

Optužnicama mijenjaju istinu o ratu u BiH

12.05.2018.
u 17:00

Tijekom sjednice saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na kojoj se govorilo o položaju Hrvata u BiH, zastupnik Željko Raguž iznio je podatke u kojima se jasno vidi kako je bh. pravosuđe optužnicama mijenjalo povijesne činjenice o ratnim događanjima, piše Večernji list BiH.

Rad bh. pravosuđa

Naime, Raguž je iznio podatak kako je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu naredio da se za ratne zločine sudi po starom zakonu iz SFRJ. Tužiteljstvo BiH se oglušilo i nastavilo podizati optužnice za ratne zločine po novom zakonu. Razlog tomu je bio što novi zakon poznaje termin zločina protiv čovječnosti kroz koji se dokazuje udruženi zločinački pothvat, dok to nije slučaj s Kaznenim zakonom iz bivše države. - Ukupno je podignuto 299 ovakvih optužnica od kojih su samo tri protiv Bošnjaka. Jedan od njih je bio u HOS-u, a dvojica u HVO-u.

Znači, nije podignuta ni jedna ovakva optužnica protiv Armije BiH kako bi se u konačnici moglo reći da su zločini muslimanskih snaga incidenti, a zločini koji su počinili pripadnici srpskog i hrvatskog naroda dio jednog velikog plana - poručio je Raguž sa sjednice koja je održana u četvrtak. Dodao je i kako je s područja koje je kontrolirala Armija BiH protjerano više od pola milijuna stanovnika koji nisu bili Bošnjaci, što jasno govori kako je i bošnjačka politika imala plan etničkog čišćenja teritorija koji je bio pod njihovom kontrolom i koji je u konačnici i proveden.

Logori kao sabirni centri

Inače, već nekoliko godina, od vremena kada je Goran Salihović preuzeo dužnost glavnog bh. tužitelja, logori koje je imala tzv. Armija BiH su proglašavani sabirnim centrima i zatvorima, čime se jasno skriva činjenica kako su bošnjačke vojne postrojbe imale stotine logora za Hrvate i Srbe pod svojom kontrolom. Kada se ovakve definicije uklope u priču oko podizanja optužbi za ratne zločine, jasno se vidi kako bh. pravosuđe od rata do danas uporno radi na obrani teze kako tzv. Armija BiH nije planirano počinila ni jedan zločin, dok su, s druge strane, hrvatski i srpski politički vrh imali ulogu udruženog zločinačkog pothvata. Iako hrvatske i srpske udruge logoraša godinama upozoravaju na ovakav način rada, ništa nije učinjeno da se spriječi lažiranje povijesnih činjenica. Čak i Raguževo ovotjedno izlaganje u Saboru prošlo je prilično neopaženo u domaćoj javnosti. Jasan pokazatelj kako ova tema nije zanimljiva ni onima na čije adrese stižu opasne optužbe. 

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kosovo99
12:19 13.05.2018.

Naravno Raguž se malom zaletio. Pa niko nije spreman da poslije presude za UZP i agresiju na BiH, još jednom kopa po istini - mogla bi biti još veća, pa i belaj veći. Čović mora sve da eskivira, jer jedan od onih, koji će svakako odggovarati za zločine u Mostaru.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?