Općina Orašje Udruzi umirovljenika ustupila prostor na besplatno korištenje

Oraškim umirovljenicima popusti u toplicama do 50%

17.02.2022.
u 16:44

Za općinu Orašje Udruga umirovljenika s više od 700 članova najbrojnija je udruga i jedna je od najvažnijih i najznačajnijih, stoga smatram da smo donijeli ispravnu odluku na Općinskom vijeću Orašje da ovaj objekt pristojno uredimo i ustupimo ga Udruzi umirovljenika na besplatno korištenje - istaknuo je načelnik općine Orašje Marijan Oršolić presijecajući svečanu vrpcu na ulazu u nove prostorije Udruge u bivšem Klubu 92, gdje će umirovljenici provoditi slobodno vrijeme, piše Večernji list BiH.

Slobodno vrijeme

- Dosta sredstava uložili smo u prostor koji je bio devastiran i nastavit ćemo pomagati kako bi se osigurali grijanje, TV prijamnik... Bilo bi dobro da se više umirovljenika učlani jer neke interese lakše mogu ostvariti kroz udrugu - istaknuo je načelnik. Udruga umirovljenika općine Orašje djelovala je i prije Domovinskog rata, 1998. ponovno je oživjela i od tada svake godine okuplja od 700 do 750 članova koji redovito uplaćuju simboličnu članarinu od 2 KM mjesečno. Nažalost, najveći broj je s minimalnim mirovinama. - Udruga ima ugovore s toplicama u Gradačcu, Olovu i Fojnici koje našim članovima izvan sezone daju popuste od 30 do 50%. Financira se od članarine, sredstava uplaćenih od Općine i Županije te pomoći donatora - kazao je Ivo Zlatarević, predsjednik IO-a Udruge. Pomažu najugroženije, izdvajaju dva posto od članarine i za Novu godinu ili blagdane daruje po 50 KM, a pomažu i bolesnima. Za potrebe pokopa članova Udruga izdvaja 300 KM za obitelj umrloga. Zlatarević napominje kako u udruzi očekuju da se umirovljenici više druže, igraju šah, pročitaju novine, a cijene pića i toplih napitaka će prilagoditi. Zahvaljujući načelniku općine i općinskim službama koje su udruzi ustupile prostor na iznimno povoljnoj lokaciji kod gradskog parka, umirovljenici ističu da su dobili prostor za poželjeti. - Imamo punu potporu Općine u svim našim planovima i dugujemo zahvalnost načelniku Oršoliću koji pokazuje razumijevanje za umirovljenike - kazao je Zlatarević. Od ukupnog broja, čak ih je 146 iz MZ-a Tolisa. - Simbolična članarina od dvije KM mjesečno nije veliko opterećenje za korisnike mirovina, ali pruža velike mogućnosti za pomoć najugroženijim članovima.

Cijene enormno porasle

Prosječna starost članova je 65 godina i svi su jedinstveni u ocjeni da je mirovina jako mala u odnosu na cijene koje su u enormno porasle. Potrebe ljudi mnogo su veće jer umirovljenici moraju izdvojiti novac za liječenje i lijekove pa vrlo malo ostane za hranu i ostale potrepštine - istaknuo je Đuro Nedić, predstavnik umirovljenika iz MZ-a Tolisa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?