Poremećaj prehrane

Osam najšokantnijih slučajeva anoreksije: Uočite i pomozite!

anoreksija
Foto: ilustracija
1/2
16.04.2016.
u 16:32

Svake godine broj novih slučajeva bulimije i anoreksije raste za 13 posto, a problem se javlja zbog društvenog pritiska i iskrivljene medijske slike o savršenom tijelu

Današnji tinejdžeri sve su samo ne bezbrižni, a društveni i medijski pritisak da izgledaju dobro veći je nego ikad prije. Tako broj njih koji boluje od poremećaja prehrane svake godine raste za 13 posto, što ukazuje da je mentalno zdravlje cijele jedne generacije ugroženo, pokazala je studija Sveučilišta London koja je analizirala zdravstvene podatke učenika u Velikoj Britaniji. Najveći broj novih slučajeve bulimije i anoreksije bilježi se kod djevojčica u dobi od 15. do 19. i dječaka u dobi od 10. do 14. godina.

Oko pet do deset posto tinejdžerki ima dijagnosticiran neki oblik poremećaja prehrane, a stručnjaci vjeruju kako velik broj slučajeva nije niti dijagnosticiran jer roditelji i liječnici nisu prepoznali problem. Poremećaji prehrane su nakon depresije drugi najčešći mentalni problem mlađe populacije.

- Moderan životni stil, današnje kulturne vrijednosti, iskrivljena medijska slika društva i ideal savršenog tijela stvaraju pritisak kod mladeži, čije samopouzdanje još nije toliko razvijeno da bi se uspješno obranili - rekla je voditeljica studije, dr. Nadia Micali. Dodaje kako je potrebno obratiti više pozornosti na taj problem, upozoriti roditelje te uvesti promjene u zdravstveni sustav liječenja takvih bolesti, prenosi 24sata.hr. 

Pogledajte video s 8 šokantnih slučajeva anoreksije koji svima trebaju služiti kao upozorenje...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?