ZZO HNŽ OBJAVIO PODATKE

Osiguranik u jednoj godini preuzeo 85 kutija antibiotika, izdano 93.015 pakiranja u 2107.

25.04.2018.
u 12:15

U ukupnoj svjetskoj populaciji svaki čovjek tijekom godine, u prosjeku, uzima manje od jedne kutije antibiotika. I uz činjenicu kako antibiotici liječe samo bakterijske infekcije, često se događa da ih liječnici propisuju i za bolesti za koje je sasvim sigurno da ne reagiraju na antibiotike, odnosno bolesti koje organizam nadvlada svojom prirodnom obranom i imunitetom. Odgovornost za pretjeranu upotrebu antibiotika podjednako snose i pacijenti i liječnici.

Uzimanje antibiotika

Pacijenti se lako odlučuju na uzimanje antibiotika bez potrebne indikacije ili bez prethodne konzultacije s liječnikom, a liječnici primarne zdravstvene zaštite često znaju primijeniti antibiotik i onda kad to možda nije prijeko potrebno (za neka virusna oboljenja) te ne dati pacijentu dovoljno informacija o načinu korištenja i važnosti uzimanja kompletne propisane doze antibiotika...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH....

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?