Prioritet zdravstva

Osigurati lijekove i materijal zdravstvenim ustanovama

14.09.2015.
u 06:15

Cilj je osigurati i prava na zdravstvene usluge koje se financiraju sredstvima Federalnog fonda solidarnosti

Federalni zavod za zdravstvo tijekom 2015. godine radi na provedbi strateških ciljeva, a jedan od njih je kvalitetno funkcioniranje Federalnog fonda solidarnosti koji će osigurati prava na zdravstvene usluge koje bi se financirale iz tog fonda. Dobra je to vijest za mnoge bolesnike koji za svoje lijekove i potrošni materijal daju velike financijske iznose. Upravo je mnogima bio problem to što je u zdravstvenim ustanovama nedostajalo najvažnijih stvari za bolesnike. - Osiguravanje prava na lijekove i medicinska sredstva koji se financiraju sredstvima Federalnog fonda solidarnosti definirani su u odluci o listi lijekova Fonda solidarnosti FBiH i pravilniku o uvjetima u pogledu prostora, kadra i medicinsko-tehničke opreme za osnivanje i organizaciju rada zdravstvenih ustanova koje obavljaju djelatnost dijalize.

Na ovaj način osiguravaju se lijekovi i potrošni materijal za liječenje najsloženijih oboljenja kao što su: citostatici, kohlelarni implantati, potrošni materijal za dijalizu, trakice za šećer, faktori koagulacije, imunosupresivi, lijekovi za liječenje multiple skleroze i dr. S tim u vezi provodi se procedura propisana Zakonom o javnim nabavama i podzakonskim aktima donesenim na osnovi ovog zakona, te se zaključuju ugovori s distributerima.

Putem stručne službe se prati realizacija ovih ugovora osobito pravodobnost slanja narudžbenica i pravodobna isporuka u zdravstvene ustanove, stoji u planu rada Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, a u čijem je posjedu "Večernji list". Kod primjene ovih lijekova, odnosno odobravanja istih od komisija Federalnog zavoda uvažavaju se prioriteti, indikacije i uvjeti ordiniranja propisani uputstvom o načinu propisivanja, odnosno odobravanja primjene ovih lijekova, kao i kriteriji propisani doktrinarnim pristupom za dijagnosticiranje i liječenje u skladu s raspoloživim sredstvima.

Također, cilj je osigurati i prava na zdravstvene usluge koje se financiraju sredstvima Federalnog fonda solidarnosti.

Na ovaj način osiguravaju se lijekovi i potrošni materijal za liječenje najsloženijih oboljenja kao što su: citostatici, kohlelarni implantati, potrošni materijal za dijalizu, trakice za šećer, faktori koagulacije...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?