Unatoč negativnim reakcijama i spinovima iz Sarajeva

Osigurati poštivanje izborne volje Hrvata u BiH prije 2018.

03.02.2017.
u 07:00

Iako prve reakcije bošnjačkih stranaka iz vlasti i oporbe nisu ohrabrujuće, međustranački razgovori o izmjenama Izbornoga zakona BiH bit će nastavljeni, pa i intenzivirani idućih dana, piše Večernji list BiH.

Najvažnije pitanje i modeli

Ipak, izgledi da se postigne dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini BiH potrebna za promjenu Ustava u dijelu koji se odnosi na način izbora gotovo da i ne postoje. Stoga će i napori biti usmjereni prema nastojanjima da se izmjeni Izborni zakon i redefinira način izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH.

- Ponudili smo nekoliko modela rješenja izbornog zakonodavstva. Svaki od tih modela jamči da će hrvatski narod moći izabrati svog člana Predsjedništva BiH, a svakom građaninu BiH omogućava se kandidiranje, rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za Našu TV.

Nije tajna da je ovo najvažnije pitanje za Hrvate jer su do sada zbog postojećih zakonskih odredbi bili izloženi majorizaciji u izbornim procesima.

Suprotno odlukama Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda sadašnja rješenja omogućuju da se u županijama u kojima nema predstavnika jednog od tri naroda bira predstavnik tog naroda. Bošnjačke stranke ne pokazuju zanimanje da se to promijeni te da se odluke u Domu naroda uz natpolovičnu većinu ukupnog broja izaslanika donose uz natpolovičnu većinu u svakom klubu naroda.

Jasno je da bilo kakve promjene izbornog zakonodavstva, pa ni ove, ne trebaju ni Srbima ni Bošnjacima jer oni imaju nacionalnu zaštitu na druge načine - zbog svoje brojnosti ili zbog neuspješnog organiziranja BiH, kako to navodi i Čović.

Međutim, reforma izbornoga zakonodavstva potrebna je Bosni i Hercegovini, njezinoj stabilnosti i europskoj budućnosti pa je cijeli ovaj tjedan bio u znaku razgovora hrvatskih političkih predstavnika s dužnosnicima srpskih i bošnjačkih stranaka koje sudjeluju u vlasti na državnoj razini. U javnost su izišle informacije o susretu s predstavnicima SDA, ali “Večernjak” doznaje kako se razgovara i s drugima koji čine parlamentarnu većinu.

Cilj je da se usuglašen prijedlog izmjena Izbornoga zakona što prije nađe u parlamentarnoj proceduri te da se u izbornu 2018. godinu uđe s reformiranim izbornim zakonodavstvom koje će onemogućiti nove slučajeve majorizacije.

Ciljevi status quo

Medijski napadi iz Sarajeva, u kojima dominiraju bošnjačke oporbene stranke, očito imaju za cilj da se zadrži status quo i tako osigura prostor za izborni inženjering 2018. godine. Još manje spremnosti kod predstavnika druga dva naroda ima za osiguravanje pune institucionalne ravnopravnosti Hrvata, a za što je jedino realno rješenje federalizacija. Sad se pokušava umanjiti i značaj usvojene rezolucije Europskog parlamenta o BiH u kojoj se jasno navodi potreba federalizacije. Upravo je taj dokument snažan vjetar u leđa pokušajima Hrvatskog narodnog sabora BiH da se kroz izmjene Izbornoga zakona riješi barem pitanje poštivanja izborne volje cijelog jednog konstitutivnoga naroda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?