Haris Plakalo

Osigurati stabilnu političku klimu i odgovoriti na pitanja iz Upitnika

Haris Plakalo
23.12.2016.
u 08:33

Osiguranje stabilne političke klime i odgovaranje na pitanja Europske komisije najveći su izazovi na europskom putu BiH u 2017. godini, ocijenio je u izjavi za Fenu generalni tajnik Europskog pokreta u BiH Haris Plakalo. Po njegovom mišljenju, u godini koja je na izmaku tri najavažnija događaja su obilježila eurointegracijska i politička kretanja u Bosni i Hercegovini.

- Predavanje aplikacije za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji bio je prvi najvažniji korak nastavka ozbiljnog implementiranja europskih zahtjeva jer sama aplikacija morala je biti kredibilna i zahtjevala je napore političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini, to je podrazumijevalo i usuglašavanje do tada neusaglašenog mehanizma koordinacije te njegovo krajnje usvajanje, što je zasigurno predstavljalo ključni problem i uvjet za podnošenje kredibilne aplikacije. Uručivanjem aplikacije početkom godine nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu, čija zemlja je u to vrijeme predsjedavala Europskom unijom od strane Dragana Čovića kao predsjedatelja Predsjedništva BiH, započet je jači proces eurointegracijskih kretanja BiH, te se tim BiH vratila na put na kojem su i susjedne zemlje koje pretendiraju članstvo u Uniji - smatra Plakalo.

Kao drugi važan događaj za Bosnu i Hercegovinu istaknuo je prihvaćanje aplikacije za članstvo BiH od strane Vijeća za opće poslove Europske unije sredinom rujna mjeseca kojim je predsjedavao ministar Vlade Republike Slovačke Ivan Korčov, koja je ujedno i predsjedateljica Europske unije.

- Taj čin predstavlja završetak prve i najvažnije faze na europskom putu BiH. Zasluge za takav ishod svakako idu svim relevantnim institucijama BiH koje su dale svoj doprinos kroz jaki anganžman kada su u pitanju zahtjevi koji su bili pred BiH. U tom kontekstu Vijeće ministara BiH na čelu s predsjedateljem Denisom Zvizdićem pokazalo je visoki stupanj ozbiljnisti, predanosti i na kraju učinkovitosti te tako svim institucijama u Bosni i Hercegovini postavilo model po kojem trebaju funkcionirati. Upoznat sam o naporima koje je kabinet predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića uložio i ulaže kada su u pitanju eurointegracijski reformski procesi koje BiH treba implementirati i to također treba predstavljati model kako trebaju funkcionirati čelnici institucija u BiH - rekao je Plakalo.

Dobivanje upitnika od strane Europske komisije, po njegovoj ocjeni, treći je najvažniji događaj za Bosnu i Hercegovinu u 2016. godini.

- Posjet eropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hahna službenom Sarajevu i uručivanje upitnika Zvizdiću, odnosno seta koji sadrži 3.242 pitanja na koje Bosna i Hercegovina treba odgovoriti u roku od šes mjeseci ili nešto dužem razdoblju, što će ovisiti od efikasnosti funkcioniranja mehanizma koordinacije, svakako je i najvažniji događaj na završetku ove godine. Smatram da je to rezultat jakog i produktivnog rada Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, čelnih predstavnika te institucije što predstavlja obvezu da se takva praksa nastavi i prilikom ispunjavanja dobivenog upitnika - naveo je. 

Istaknuo je i pozitivnu ulogu Republike Slovačke kao zemlje predsjedavajuće Europske unije, koja kroz svog šefa diplomacije Miroslava Lajčaka dokazanog prijatelja Bosne i Hercegovine i građana Bosne i Hercegovine, kreira vanjskopolitičke procese u samoj Europskoj Uniji koji su pozitivni po Bosnu i Hercegovinu.

- Kao najveće izazove u 2017. godini smatram uspostavljanje stabilne političke klime te odgovaranje na pitanja Europske komisije. Bosna i Hercegovina itekako ima kapaciteta i stručnosti odgovoriti na sva pitanja koja su pred njenim institucijama, međutim, istaknuo bih nužnu ozbiljnost političkih predstavnika kada je u pitanju politički dogovor apelirajući da se izbjegnu određene moguće manipulacije i zloupotrebe samog upitnika ali i funkcioniranja mehanizma koordinacije a zbog određenih indvidualno političkih ili uskostranačkih interesa, koji mogu biti samo na štetu Bosne i Hercegovine i njenih građana. Stoga očekujem konzistentnost implementiranja pozitivnih eurointegracijskih reformskih procesa koji će ujedno građanima Bosne i Hercegovine donijeti prosperitet a državi sigurnost i stabilnost, kao i unapređenje ekonomsko-investicijskih standarda - zaključio je Plakalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije