informacije tužiteljstva u dresdenu

Osim Abaza, istraga za teroristički napad u Parizu iz 2015. godine vodi se protiv još dvojice državljana BiH

29.06.2019.
u 10:00

Istraga u predmetu napada islamskih terorista na koncertu dvoranu “Bataclan” u Parizu koji se dogodio 2015. godine vodi se protiv ukupno tri državljanina Bosne i Hercegovine. Naime, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, ministar-savjetnik Nebojša Regoje za agenciju Fena potvrdio je medijska izvješća o uhićenju jednog državljanina BiH u Njemačkoj, kazavši kako je Veleposlanstvo BiH u Berlinu 28. lipnja 2019. godine primilo službenu informaciju nadležnog Državnog tužiteljstva u Dresdenu da je, na osnovi europskog naloga za uhićenje koji je izdao Osnovni istražni sud u Bruxellesu, Kraljevina Belgija, jedan državljanin BiH uhićen u SR Njemačkoj 20. lipnja 2019. godine. Mediji su već objavili kako se radi o 39-godišnjem državljaninu BiH Adisu Abazu koji se nalazio na europskoj tjeralici po nalogu Belgije, a zbog mogućih veza s terorističkim napadom u Parizu iz 2015.

U pritvoru

On se za sada nalazi u ekstradicijskom pritvoru u pritvorskoj jedinici u gradu Hale u SR Njemačkoj, gdje će boraviti do pravomoćnosti odluke o izručenju nadležnim tijelima Kraljevine Belgije.

Prema navodima Državnog tužiteljstva u Dresdenu, predmetni europski nalog za uhićenje izdan je zbog postojanja sumnje da je imenovana osoba povezana s aktivnostima terorističke skupine odgovorne za terorističke napade u Parizu od 13. studenog 2015., koji su se dogodili u koncertnoj dvorani “Bataclan”.

Ministar-savjetnik Regoje dodao je da je u informaciji Državnog tužiteljstva u Dresdenu navedeno i da se istraga u istom predmetu nastavlja protiv navedene osobe i još dva državljanina BiH, čija imena nisu navedena, uz napomenu da, za sada, više informacija neće biti dostupno javnosti, zbog razloga koji se tiču daljnje provedbe istrage.

Podsjećamo, u studenom 2015. teroristi tzv. islamske države u Parizu usmrtili su 130 ljudi u nizu bombaških napada i masakara, od kojih je najpoznatiji bio onaj u koncertnoj dvorani “Bataclan”.

Abaza je policija u BiH već privodila zbog povezanosti s organiziranim kriminalom, odnosno međunarodnim krijumčarenjem oružja, ali i droge.

Sud BiH 2011. osudio ga je na dvije i pol godine zatvora upravo zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme. U ožujku ove godine isti je Sud potvrdio optužnicu kojom Abaza tereti da je formirao kriminalnu skupinu i postupao kao pripadnik iste. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?