HNS-ov prijedlog

Osim hrvatskih, uspostavlja se i reprezentativnost bošnjačkih predstavnika u Domu naroda

09.04.2018.
u 11:35

Za razliku od “načela” za izmjenu izbornog zakonodavstva i federalnog Ustava vodećih bošnjačkih stranaka, prijedlog Hrvatskog narodnog sabora do danas je ostao jedini konkretno razrađen model za reformu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Taj prijedlog ponudio je rješenje ključnog problema ili sustavne pogreške izbornog zakonodavstva, a to je legitimno izborno predstavljanje konstitutivnih naroda. Kako bi maksimalno izbjegli situaciju da jedan narod drugom bira političke predstavnike za potrebe izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, jednog Hrvata i jednog Bošnjaka, formirala bi se tri ad hoc izborna područja A, B i C.

Izborna područja

Izborno područje A obuhvaćalo bi općine s dvotrećinskom bošnjačkom većinom, izborno područje B općine s dvotrećinskom hrvatskom većinom, a izborno područje C sve ostale općine, odnosno općine u kojima ni Hrvati ni Bošnjaci nemaju dvotrećinsku većinu.

Kako bi netko bio izabran za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH, trebao bi dobiti najveći broj glasova na teritoriju cijele Federacije, ali uz uvjet da dobije zbirno više glasova u izbornom području A i C nego u izbornom području B i C. Hrvatski član Predsjedništva, pak, bio bi onaj kandidat koji bi dobio najveći broj glasova u FBiH, ali i više glasova u izbornom području B i C nego u izbornom području A i C.

Osim ispraznih optužbi o uvođenju trećeg entiteta kroz izborna područja, stranke iz Sarajeva nisu ponudile nikakav ozbiljan argument protiv takvog rješenja. Zanimljivo je da ni jedan drugi prijedlog uopće nije tretirao izbor članova Predsjedništva iako je očito da Hrvatima treći put prijeti opasnost da im drugi izaberu predstavnika u Predsjedništvo.

Što se tiče federalnog Doma naroda, HNS-ov prijedlog je pošao od presude Ustavnog suda BiH kojom je osporena odredba da se iz svake od deset županija birao najmanje jedan izaslanik svakog od konstitutivnih naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH. S druge strane, jedno od “načela” bošnjačkih stranaka upravo je ova osporena odredba, što je samo po sebi apsurdno.

Županije

HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona predviđa da se iz svake županije bira broj izaslanika svakog od konstitutivnih naroda proporcionalno njegovu udjelu u populaciji te županije u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH prema popisu stanovništva iz 2013. godine.

Time bi se ne samo spriječilo da 23 Hrvata iz Bosansko-podrinjske županije bira isti broj izaslanika kao i 35.000 Hrvata u Posavskoj županiji već i da 718 Bošnjaka iz Zapadnohercegovačke županije bira izaslanika koliko i 146.652 Bošnjaka iz Srednjobosanske županije. Tim prijedlogom se ne postiže samo odgovarajuća zastupljenost hrvatskih predstavnika s određenih područja već i svih drugih, a sukladno stvarnoj nazočnosti tih naroda u pojedinim županijama, a ne onoj otprije 27 godina, koja je nepovratno promijenjena. 

Ključne riječi

Komentara 1

NO
normalan95
12:08 09.04.2018.

Ovaj tekst vam je prilično neozbiljan. Slušali ste, a i dalje slušate jednu kriminalizovanu i UZP navijenu stranu. Dom naroda iz koga se bira po jedan predstavnik svakog naroda je jedino prava građanska opcija. Takođe, HDZ i te opskurne stranke, grebatorske, oko njega, su stranke jednog lica i cilj im je opstanak na lopovskoj poršini. Nema tu ni *D* od demokratije. To će probosanski glasači razbiti. To sa ABC, je samo jedna te ista priča sa drugim naslovom. EU traži jedan čovjek, jedan glas - to će i imati. Svidjelo se to Draganu i Mileti ili ne!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?