sjećanje na poginule i nestale branitelje

Osjećaji tuge i ponosa bili su pomiješani s velikom hrabrošću i neustrašivošću bojovnika HVO-a

18.04.2019.
u 08:30

Jučerašnje obilježavanje 27. godišnjice brigada HVO-a, 102. odžačke i 104. domaljevačke, koje su branile slobodni prostor Posavine, bilo je u znaku sjećanja i čuvanja uspomena na poginule i nestale branitelje koji su stradali u obrani svojih domova. Branitelji ovih postrojbi ispisali su povijesne stranice domoljubljem, ponosom i hrabrošću. Obljetnice tih brigada datumi su koje se ne smije zaboraviti jer su u obranu svojih domova brigade dale svoje najbolje “Sinove Posavine”.

Ne smijemo ih zaboraviti

104. brigada HVO-a Domaljevac-Šamac imala je oko 2000 pripadnika, onih najhrabrijih, koji nisu uzmakli pred naletima mnogo snažnijeg i naoružanijeg srpskog agresora. Čak 158 branitelja poginulo je iz te posavske brigade, a oko 700 ih je ranjeno. Obilježavanje godišnjice započelo je svetom misom za poginule, umrle i nestale branitelje 104. brigade HVO-a, koju je služio fra Blaž Marković, a završilo je svečanom akademijom “104. HVO brigada, jučer, danas, sutra”. Predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić kazao je kako kolektivni duh zajedništva, koji je dominirao tijekom Domovinskoga rata, mora i danas biti prisutan.

Sjećanjem na Domovinski rat i obilaskom svih šest sektora livanjske bojišnice započelo je ovogodišnje višednevno obilježavanje 27. godišnjice obrane Livna i livanjskoga kraja. Prigoda je to za susret nekadašnjih suboraca s obiju strana državne granice, koji su na ovdašnjoj bojišnici dužoj od 80 km ostavili svoju mladost, neki i pojedine dijelove tijela, te se te 1992. godine po prvi put sreli u životu. Gradsko vijeće Livna donijelo je odluku kojom je Marija Nađa proglasilo počasnim građaninom Livna. Mario Nađ, tada 17-godišnjak iz Slavonije (Osijek), odigrao je veliku ulogu u obrani Livna uništavanjem oklopnih vozila u Donjim Rujanima 23. travnja 1992. godine te će mu za iskazanu hrabrost i odlučnost povelja i medalja počasnog građanina Grada Livna biti uručene na svečanoj sjednici GV-a 23. travnja.

Livanjski heroji

Središnja proslava 27. obljetnice obrane Livna je 23. travnja.

U Bihaću je obilježena 25. godišnjica 101. pukovnije HVO-a “Ante Knežević – Krpe”. Tijekom agresije 72 pripadnika su poginula, a tri se još uvijek vode nestalim. Dvadeset i peta obljetnica od utemeljenja 101. pukovnije “Ante Knežević - Krpe” obilježena je sjećanjem na sve stradale pripadnike iz bihaćkih naselja Kralje i Vrkašić. Obilaskom groblja Vrkašić, polaganjem cvijeća i misom odana je počast svim žrtvama. •

Ključne riječi
HVO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije