Željka Cvijanović

Osnovni problem u BiH nedostatak dijaloga

zeljka cvijanovic
06.01.2016.
u 16:48

Cvijanović je potvrdila odlučnost institucija Srpske da ne poštuju odluku Ustavnog suda BiH o proglašavanju 9. siječnja - Dana RS, neustavnim praznikom

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je osnovni problem u funkcioniranju BiH nedostatak unutarnjeg političkog dijaloga, ali i ogromno nepovjerenje koje je u Srpskoj nastalo zbog stalnih pokušaja iz Sarajeva da bude oslabljena njena pozicija.

Cvijanović je potvrdila odlučnost institucija Srpske da ne poštuju odluku Ustavnog suda BiH o proglašavanju 9. siječnja - Dana Republike Srpske, neustavnim praznikom, ističući da ova odluka predstavlja dokaz da pravosudne institucije BiH ne rade u korist pomirenja.

"Odluka Ustavnog suda BiH bila je potpuno neprimjerena i nedorasla. Ta odluka je samo dodatno zakomplicirala političku situaciju, napravila dodatne turbulencije i još više produbila jaz među narodima", izjavila je Cvijanović za "Pres Republika Srpska".

Ona je ocijenila da je 2015. godina bila složena, ali ne samo zbog onog što se događalo već i zbog problema koji su akumulirani tijekom dva desetljeća, pa je zbog toga izgledalo kao da su neke stvari došle na naplatu.

"BiH nije dalje odmakla od onoga što je bila. Razina unutarnjeg dijaloga BiH pokazala je brojne slabosti i nedostatke, a to je opet rezultiralo nezadovoljstvom i nepovjerenjem. Odluka Ustavnog suda BiH dodatno je usložila političku situaciju, a ovaj sud je počeo da na određeni način preuzima ulogu koju je imao OHR", smatra Cvijanović.

Ona je pojasnila da se ono što je nekad radio OHR sada pokušava nadomjestiti odlukama Ustavnog suda BiH, što "očit čini sretnim pojedine Europljane.  

Premijerka RS je naglasila da je razumljiva odluka institucija Republike Srpske, ali i pojedinaca i visokih dužnosnika Srpske da složno ustanu u obranu Dana RS koji nikoga ne vrijeđa.

"Očito je da u političkom Sarajevu postoje neke druge namjere. To su neutraliziranje, sklanjanje u stranu ili uništavanje svega što pokazuje da je Republika Srpska postojala i prije nego što je verificirana Daytonskim mirovnim sporazumom", istaknula je Željka Cvijanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije