Arapović

Osobe s invaliditetom humani kapital države

Arapović
19.04.2016.
u 14:06

Osobe s invaliditetom su humani kapital države, treba im mogućnost da se razvijaju i od njih napraviti aktivne sudionike u svakodnevnom životu – kazao je menadžer CCI-a Adis Arapović danas na okruglom stolu pod nazivom  „Pravo na ortopedska i druga pomagala kao pretpostavka za pravedno društvo i jednake mogućnosti za sve“.

Na skupu je analiziran položaj osoba s invaliditetom u Županiji Sarajevo i prepreke u ostvarivanju prava na ortopedska pomagala po propisima i mogućnosti njihovog usklađivanja s principima iz UN-ove Konvencije.

Arapović smatra kako sva diskusija treba početi i završiti time da osobe s invaliditetom imaju zagarantirana prava i jednake mogućnosti na život, obrazovanje, zdravstvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, zapošljavanje, na obiteljski, politički i kulturni život i drugo.

Međutim, dodao je, država BiH je zakazala jer je onemogućila prava dijelu populacije, osobama s invaliditetom, od kojih je više od 100.000 osoba s visokim invaliditetom, ne uključujući ratne vojne invalide, te 5.000  slabovidnih osoba u BiH i značajan broj osoba s mentalnim i fizičkim poteškoćama.

- Velika većina osoba s invaliditetom može da radi, ima određene vještine, mogu biti edukatori za djecu s invaliditetom, a društvo sve što treba da uradi jeste da u 'promilima' proračunskih rashoda usmjeri na politike prema osobama s invaliditetom – kategoričan je bio Arapović.

Izvršni direktor Udruženja slijepih KS-a Fikret Zuko je kazao da okruglim stolom žele motivirati nevladine organizacije, medije, da svi zajedno izvrše pritisak na institucije vlasti da pri kreiranju propisa iz oblasti invalidnosti, pruže podršku osobama s invaliditetom  da bi se spriječila marginalizacija osoba s invaliditetom i da bi oni dobili šansu na život i rad kao i ostali građani.

Dodao je da pored očuvanja i unapređenja zdravlja, ortopedska pomagala su osnovni preduvjet za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom s ostalim članovima društva.

Okrugli sto je upriličen za predstavnike nevladinih organizacija, u organizaciji Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom ŽS-a a u okviru kampanje „Ponosni na sebe“ koju je pokrenulo pet koalicija organizacija osoba s invaliditetom iz BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?