Dobrosusjedski odnosi

Osoje i Gorica kao čvrsta veza Posušja i Gruda

06.10.2017.
u 11:00

Ovih dana posjetili smo posuško Osoje i grudsku Goricu, mjesta koja su poveznica dviju općina od davnina. Ljubo i Milan Kovač te Ana Mikulić i danas kažu kako su ta dva sela bolje povezana nego neka druga u istoj općini, piše Večernji list BiH.

Dolazilo se i gore i dolje, ovog ljeta na blagdan Velike Gospe u Posušje, ali i blagdan sv. Stipana u Goricu, u općinu Grude. Spustili smo se makadamskom cestom u Goricu, u donji kraj prepun lijepih kamenih kuća. Nevenko Grizelj se rado prisjetio susreta u lijepom Galića bristu. A Ante Galić prisjetio se vremena kada je nosio duhan preko Posušja u Bosnu. Tu mu je i brat Ivan koji je dugo bio daleko.

– Čuvam koze, kokoši, radim u vrtu... Tamo je bilo tijelo, a ovdje duša - veselo će Ivan. I Marinko Galić Nine ispričao je brojne priče i anegdote. – Osoje je gornja Gorica. Cijela priča provela se dalje o udaji i ženidbi s obje strane te nastavka odlične susjedske suradnje - kaže kroz smijeh. Mario Bušić, predsjednik Matice hrvatske Grude, kazao je više o postajama križnoga puta uz Zavalu u Gorici.

- Već dulje vrijeme postojala je ideja da se uz Zavalu (cesta Gorice - Osoje - Posušje) urade postaje križnoga puta, te se na taj način ta cesta, jedinstven spomenik naše kulturne baštine, zaštiti od bilo kakvih razaranja i uništavanja modernoga doba. Budući da je sama Zavala jedinstvena i zadivljujuća svojim položajem i izgledom, to nas potiče da ovaj put, kojega su za vrijeme Austrijskog carstva radili naši ‘pradidovi’ i ‘didovi’, sačuvamo i s dostojanstvom i dubokim pijetetom posvetimo upravo našim precima podizanjem postaja križnoga puta, u znak zahvalnosti i vjernosti Bogu i svetoj Crkvi katoličkoj - kazao je Bušić.

Sugovornici spominju i povijesno brdo Nečajno koje posjete i planinari. Tu se sastaju i načelnici posuški Branko Bago i grudski Ljubo Grizelj. Podržali su i simpozije o Nečajnu. Dobra suradnja dviju općina, jasno je, nastavit će se i dalje zahvaljujući, između ostalih, Osoju i Gorici.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?