EPIDEMIJA

Ospice i u Mostaru, u opasnosti djeca koja nisu cijepljena

ospice
Foto: import
14.05.2014.
u 11:11

Na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar je posljednja tri tjedna pregledano ukupno šest pacijenata sa sumnjom na male boginje

Nakon ZHŽ-a ospice (morbili ili male boginje) su se pojavile i u Mostaru. “Na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar je posljednja tri tjedna pregledano ukupno šest pacijenata sa sumnjom na male boginje, odnosno ospice”, potvrdila je dr. Helien Bebek Ivanković iz Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar dodavši kako je jedno dijete hospitalizirano zbog teže kliničke slike. “Tri pacijenta su bila iz Mostara i nisu bila cijepljena. Posljednjih tjedan dana na klinici nije zabilježen nijedan slučaj”, rekla nam je liječnica i dodala kako je mala mogućnost od pojave epidemije u HNŽ-u. Naglasila je, ipak, kako su u opasnosti sva djeca i odrasli koji nisu cijepljeni. U Sarajevskoj županiji ukupno je do početka ovog tjedna bilo prijavljeno 56 osoba oboljelih od malih boginja, u narodu poznatih i kao ospice, potvrdila je za Klix.ba liječnica Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo SŽ.

U protekla tri mjeseca u Federaciji BiH ukupno je registrirano 549 oboljelih od morbila. Zbog povećanog broja oboljelih, ministar zdravstva Sarajevske županije Eldar Lokmić je 28. travnja, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije, proglasio epidemiju, a prvi slučaj obolijevanja je evidentiran 26. ožujka. “Uglavnom se radi o dobnoj skupini ispod godinu dana pa do 45 godina. Sve dobne skupine su zahvaćene. Podjednako su zahvaćena djeca dobi od rođenja pa do šeste godine, kada je vrijeme da se primi prva, pa i druga doza cjepiva protiv morbila. Druga dobna skupina je od 25 do 45 godina, jer po tadašnjim programima imunizacije nije cijepljen veliki broj stanovnika”, rekla je dr. Balta. Od ukupnog broja oboljelih najveći broj nije cijepljen nijednom dozom, šest pacijenata je cijepljeno jednom dozom, a kod jednog pacijenta nije poznat status cijepljenja. Potvrdila je kako se evidentno radi o tome da je zahvaćena populacija koja nije cijepljena protiv rubeole, malih boginja i zaušnjaka.

Stručnjaci kažu da nema razloga za paniku jer epidemija nije izbila ni u jednoj školi ili vrtiću, tako da ne postoje epidemiološki povezani slučajevi, a obveza roditelja je da se djeca cijepe na vrijeme. Na osnovi Zakona za javno zdravstvo, ministar zdravstva Federacije BiH svake godine izdaje naredbu o obveznom cijepljenju stanovništva. U tom programu su cjepiva protiv deset zaraznih bolesti. “U posljednjih deset godina je veoma jak lobi anticijepljenja. Na osnovi toga, mladi roditelji čitaju na internetu neke informacije i odbijaju cijepljenje”, rekla je dr. Balta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?