SARAJEVO

Oštećeni novac otišao na otpad

25.11.2020.
u 12:15

Centralna banka BiH uništila je za deset mjeseci ove godine 8,03 milijuna komada novčanica KM, ukupne vrijednosti veće od 281 milijun maraka, jer su bile oštećene i nepodobne za platni promet.

U Centralnoj banci BiH naveli su za “Glas Srpske” da je u istom razdoblju prošle godine u otpad otišlo 8,9 milijuna novčanica, vrijednosti od oko 305 milijuna maraka.

Za deset mjeseci uništeno je i 10.205 komada kovanog novca nepodobnog za optjecaj ukupne vrijednosti 18.642 KM, dok je u istom razdoblju lani u smeće otišlo 4.928 kovanica vrijednih 6.257 maraka.

- Najveće količine novca koje se unište su oštećene novčanice koje su uslijed uporabe dotrajale, te im je znatno smanjen kvalitet papira i boja, odnosno svojim izgledom nisu podobne za dalji optjecaj. Sa druge strane, ima i oštećenih novčanica, koje su, na primjer, poderane na dva ili više dijelova, zalijepljene ljepilom, novčanice kojima nedostaje jedan ili više dijelova, iscrtane ili oštećene masnoćom, bojom, te one koju su nagorjele, progorjele, nagrizene - pojasnili su u Centralnoj banci BiH.

Dodali su da je oštećeni kovani novac koji se uništava uglavnom iskrivljen, okrnjen, nagrizen, odnosno izgubio je autentični oblik.

- U skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH, neprikladna valuta se povlači iz optjecaja, uništava i zamjenjuje adekvatnim novčanicama i kovanim novcem podobnim za optjecaj - naveli su u Centralnoj banci.

Falsifikati

Prema podacima Centralne banke BiH zaključno za deset mjeseci ove godine, registrirano je 346 komada falsificiranih novčanica konvertibilne marke.

- Promatrano po apoenima, najviše ih je u apoenu od 50 KM - 165 komada, zatim od 100 maraka - 102 komada i  u apoenu od 20 KM - 70 komada - naveli su u Centralnoj banci i dodali da su u istom razdoblju registrirana i 572 komada falsificiranih kovanica, od čega najviše u apoenu od jedne marke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?